Tojásos étel

7+1 tipp, hogyan csökkentsük a koleszterinszintünket

Karácsonykor még az egészséges étkezésre extrán odafigyelők is kilengenek, ami teljesen természetes. Utána azonban érdemes visszatérni a rendes kerékvágásba, főleg, ha magasabb a koleszterinszintünk a normálnál. Cikkünkben 8 tippet mutatunk, amelyek segítségével korlátozhatjuk a bevitt koleszterin mennyiségét.

Az orvosok ajánlása alapján a napi 2000 kalóriát tartalmazó étrend legfeljebb 120 kalóriát tegye ki a telített zsír, ami legfeljebb napi 11-13 gramm telített zsírt jelent írja a vince.hu. Bár a kutatások kimutatták, hogy az étrendi koleszterin önmagában nem káros, továbbra is fontos odafigyelni az élelmiszerekből származó koleszterin mennyiségére, mivel a magas koleszterintartalmú élelmiszerek általában sok telített és egyéb egészségtelen zsírt is tartalmaznak.

Tojás reggelire

A tojás étrendünk hasznos szereplője lehet, de tartsuk észben, hogyha a napot tojásos étellel indítjuk, később ne együnk már más forrásból származó koleszterint, például bőrén főtt húst vagy magas zsírtartalmú tejtermékeket.

A lényeg, hogy törekedjünk az egyensúlyra. Ha sült csirkére vágyunk például, akkor salátát fogyasszunk mellé és ne sült krumplit, utóbbi mellé pedig tökéletes választás lehet a grillcsirke.

A sajtburger hátulütői 

Egy nagyobb méretű hamburger 10 gramm telített zsírt tartalmaz, amely gyakorlatilag megegyezik a napi ajánlott maximális mennyiséggel. Érdemes nemet mondani a sült krumplira és a shake-re is, de ha semmiképp sem tudunk ellenállni, akkor rendeljünk sima, kisebb méretű hamburgert, de bacon és sajt nélkül.

Fagylalt helyett friss gyümölcs

Egy kehely fagylalt több zsírt tartalmaz, mint egy hamburger és majdnem kétszer annyi telített zsírt, mint egy cukormázas fánk. fagyi helyett fogyasszunk inkább egy tál friss gyümölcsöt desszert gyanánt, a gyümölcs ugyanis alacsony kalóriatartalmú, viszont gazdag rostokban, vitaminokban és tápanyagokban.

Sovány húsok

100 gramm marha oldalas lefedi az ajánlott napi telített zsír nagy részét. Ha nincs más a tányérunkon, akkor a megengedett telített zsírok több mint 50 százalékát el is fogyasztottuk ezzel. Ha azonban még nem állunk készen lemondani a marhahúsról, akkor válasszuk a soványabb húsdarabokat, mint például a bélszínt.

Alacsony zsartartalmú muffinok

Az extra összetevős muffinok akár 8 gramm zsírt is tartalmazhatnak, a teljes kiőrlésű lisztből készült, zsírszegény muffinban ezzel szemben némi rost és sokkal kevesebb zsír található. A legjobb eredmény érdekében keressünk olyan muffint, amely növényi olajjal készült.

Bőr nélküli csirke

Bár a csirkét általában az alacsony zsírtartalmú húsok közé sorolják, a főzés és a tálalás módja rengeteget számít. Egy bőrös csirkecomb például több telített zsírt tartalmaz, mint egy hamburger. Ne felejtsül el, hogy a bőr eltávolítása csökkenti a zsírtartalmat, ezért válasszuk inkább a grillezett változatot, aminél jó adag zsír kisül a bőrből.

Mértékletes májfogyasztás

A máj tele van vassal, ami hasznos, de egyes embereknél hozzájárulhat a vesekő kialakulásához, sőt még a koleszterinszintet is megemelheti, ezért mértékkel fogyasszuk.

Kevesebb nassolnivaló

Az úgynevezett transzzsírok az ételeket koleszterinszint-növelő élelmiszerekké alakíthatják. Ezek a zsírok számos kereskedelmi forgalomban megvásárolható pékárunál, rágcsálnivalónál jelen vannak, így itt is a legfontosabb kulcsszó a mértékletesség.

Nyitókép: Unsplash / Farhad Ibrahimzade