Ételekkel teli hűtő, piros háttér előtt

Ezt a 7 ételt ne edd meg a lejárati ideje után

Az alábbi ételeknél szigorúan tartsd be a csomagoláson feltüntetett szavatossági időt, különben megbetegedhetsz.

Az amerikai msn.com az USA Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) ajánlása alapján összeállította azoknak az élelmiszereknek a listáját, melyeket a szavatossági idő lejárta előtt mindenképpen el kell fogyasztani, utána ugyanis károsak lehetnek az egészségre.

Előrecsomagolt saláta

Bár az előrecsomagolt saláták mindig mosottan kerülnek a zacskóba vagy dobozba, nem lehet teljesen nullára redukálni bennük a kórokozók számát, listeriától a szalmonellán át sok minden maradhat bennük.

Felbontás után ezeket a salátákat azonnal el kell fogyasztani, ha pedig nem bontottuk ki a csomagoláson feltüntetett lejárati időig, fájdalom, de kibontás nélkül dobjuk ki őket, mert utána felszaporodhatnak az említett baktériumok.

El\u0151recsomagolt sal\u00e1ta

Shutterstock / Angel Cristi

Hal

A frissen vásárolt halat 1-2 napon belül feltétlenül el kell készíteni, vagy fagyasszuk le. Ha előrecsomagolt halat vásárlunk, a lejárat napjáig ugyanazt tegyük vele, utána pedig hezitálás nélkül dobjuk ki.

Darált marhahús

Itt a legngaobb veszélyt a szalmonella jelenti. Ha hentesnél vesszük a húst, 1-2 napon belül dolgozzuk fel, addig nem okozhatnak gondot a baktériumok, az előrecsomagolt változatnál pedig tartsuk magunkat a lejárati időhöz.

Fontos, hogy az elkészítésnél legalább addig főzzük a húst, amíg teljesen barnára vált, nyers rózsaszín részeket semmiképpen se hagyjunk benne.

Darált sertéshús

Hasonlóan a marhahúshoz, ezt is 1-2 napig tárolhatjuk a hűtőben, míg az előrecsomagolt változatot a lejárati időig muszáj felhasználni. Itt is ügyeljünk rá, hogy a hús teljesen átfőjön, mert 70 fok fölött lehet megelőzni a bajt.

Sajtv\u00e1logat\u00e1s

Shutterstock / gkrphoto

Lágysajt

A listeria baktérium egyik kedvenc tenyészhelye a lágysajt, ezért semmiképpen se együk meg azt lejárat után. Ha nem tudjuk a szavatossági időt, mert piacon egy nagy tömbből vágták a darabot, akkor 1-2 héten belül fogyasszuk el. Ha megjelenik rajta bármilyen nem, az előállítás során odakerült penész, azonnal dobjuk ki az egészet (ne csak a penészes részt.

Frissen fac​sart, nem pasztőrözött levek

Lejárat után dobjuk ki, még bontatlanul is, amúgy általában 2-5 napig fogyaszthatók, ha magunknak facsarunk például gyümölcslevet, akkor is ezt a határidőt tartsuk.

Nyitókép: Shutterstock / Pixel-Shot