Ezek az élelmiszerek fogyasztanak és a szívbetegség kockázatát is csökkentik
Bizonyos élelmiszerek fogyasztása jelentős egészségügyi előnyökkel jár, ugyanakkor fogyaszt is, állapították meg a tudósok egy friss kutatásban.
Ha több rostban gazdag élelmiszert, például gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, az 30%-kal csökkentheti a szívbetegségek kockázatát – támasztja alá egy tanulmány, ami a Lancet című folyóiratban jelent meg. A magasabb rostbevitel ráadásul a fogyással és az alacsonyabb koleszterinszinttel is összefüggésbe hozható.
A közel 40 éve tartó vizsgálatok szerint a napi 25-29 gramm élelmi rost elfogyasztása egyértelmű egészségügyi előnyökkel jár. A legtöbben azonban napi 20 grammnál kevesebbet fogyasztunk. Az Egyesült Államokban például az átlagos bevitel napi 15 gramm.
Pedig a rostban gazdag élelmiszerek csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek (15-30%), a szívbetegségek, a stroke, a 2-es típusú cukorbetegség és a vastagbélrák (15-24%) kockázatát.
A rostban gazdag élelmiszerek közé tartoznak a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék és hüvelyesek.
Fotó: Shutterstock
Jim Mann professzor, a tanulmány társszerzője elmondta:
Eredményeink meggyőző bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a táplálkozási iránymutatásoknak az élelmi rostok növelésére és a finomított gabonafélék teljes kiőrlésű gabonafélékkel való helyettesítésére kell összpontosítaniuk. Ez csökkenti a fontos betegségek széles köréből eredő incidencia kockázatát és a halálozást.
A tanulmány 135 millió ember adatait tartalmazta közel kétszáz különböző tanulmányból. Az eredmények egyértelműen kimutatták, hogy minél több élelmi rostot fogyasztottak az alanyok, annál jobban védettek voltak a különféle betegségekkel szemben.
Mann professzor hozzátette:
A rostok egészségre gyakorolt előnyeit több mint 100 éves kutatás támasztja alá, amely a rostok kémiai, fizikai tulajdonságait, fiziológiáját és az anyagcserére gyakorolt hatását vizsgálja. A rostban gazdag, teljes értékű élelmiszerek, amelyek rágást igényelnek, és szerkezetük nagy részét a bélben megtartják, növelik a jóllakottságot és segítik a testsúlyszabályozást, valamint kedvezően befolyásolhatják a lipid- és glükózszintet.
A rostoknak a vastagbélben az ott élő baktériumok által történő lebontása további széles körű hatásokkal jár, beleértve a vastagbélrákkal szembeni védelmet is.
Forrás: PsyBlog
Nyitókép: Shutterstock