egy férfi megpuszil egy nőt, miközben az répát szeletel, előttük zöldségek az asztalon

Ezek az élelmiszerek fogyasztanak és a szívbetegség kockázatát is csökkentik

Bizonyos élelmiszerek fogyasztása jelentős egészségügyi előnyökkel jár, ugyanakkor fogyaszt is, állapították meg a tudósok egy friss kutatásban.


Ha több rostban gazdag élelmiszert, például gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, az 30%-kal csökkentheti a szívbetegségek kockázatát – támasztja alá egy tanulmány, ami a Lancet című folyóiratban jelent meg. A magasabb rostbevitel ráadásul a fogyással és az alacsonyabb koleszterinszinttel is összefüggésbe hozható.

A közel 40 éve tartó vizsgálatok szerint a napi 25-29 gramm élelmi rost elfogyasztása egyértelmű egészségügyi előnyökkel jár. A legtöbben azonban napi 20 grammnál kevesebbet fogyasztunk. Az Egyesült Államokban például az átlagos bevitel napi 15 gramm.

Pedig a rostban gazdag élelmiszerek csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek (15-30%), a szívbetegségek, a stroke, a 2-es típusú cukorbetegség és a vastagbélrák (15-24%) kockázatát.

A rostban gazdag élelmiszerek közé tartoznak a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék és hüvelyesek.

sokf\u00e9le z\u00f6lds\u00e9g, gy\u00fcm\u00f6lcs, teljes ki\u0151rl\u00e9s\u0171 t\u00e9szt\u00e1k, h\u00fcvelyesek, magvak

Fotó: Shutterstock

Jim Mann professzor, a tanulmány társszerzője elmondta:

Eredményeink meggyőző bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a táplálkozási iránymutatásoknak az élelmi rostok növelésére és a finomított gabonafélék teljes kiőrlésű gabonafélékkel való helyettesítésére kell összpontosítaniuk. Ez csökkenti a fontos betegségek széles köréből eredő incidencia kockázatát és a halálozást.

A tanulmány 135 millió ember adatait tartalmazta közel kétszáz különböző tanulmányból. Az eredmények egyértelműen kimutatták, hogy minél több élelmi rostot fogyasztottak az alanyok, annál jobban védettek voltak a különféle betegségekkel szemben.

Mann professzor hozzátette:

A rostok egészségre gyakorolt előnyeit több mint 100 éves kutatás támasztja alá, amely a rostok kémiai, fizikai tulajdonságait, fiziológiáját és az anyagcserére gyakorolt hatását vizsgálja. A rostban gazdag, teljes értékű élelmiszerek, amelyek rágást igényelnek, és szerkezetük nagy részét a bélben megtartják, növelik a jóllakottságot és segítik a testsúlyszabályozást, valamint kedvezően befolyásolhatják a lipid- és glükózszintet.

A rostoknak a vastagbélben az ott élő baktériumok által történő lebontása további széles körű hatásokkal jár, beleértve a vastagbélrákkal szembeni védelmet is.

Forrás: PsyBlog

Nyitókép: Shutterstock