Reggeliző család

Ez a nagy pozitívuma, ha együtt eszik a család

A krónikus, állandó stressz növelheti a szívbetegségek és a sztrók élethosszig tartó kockázatát, de az American Heart Association új felmérése szerint a másokkal való rendszeres étkezés egyszerű megoldást jelenthet a stressz kezelésére.

A Wakefield Research által 2022 szeptemberében az American Heart Association Egészségesek a jóért mozgalom keretében országszerte megkérdezett 1000 amerikai felnőtt körében a túlnyomó többség (84%) azt mondta, hogy szeretné, ha gyakrabban étkezhetne együtt szeretteivel. Emellett majdnem minden szülő arról számolt be, hogy a családjában alacsonyabb a stressz szintje, ha rendszeresen összekapcsolódnak egy-egy étkezés alkalmával, számol be róla a Medical Xpress.

Annak érdekében, hogy az étkezések alkalmával az együttlétet egy kicsit könnyebbé tegyük, és segítsünk az embereknek érvényesíteni az ezzel járó szív-lelki és test előnyei, az American Heart Association decemberig minden kedden praktikus és költségvetés-barát étkezési tippeket oszt meg. A kezdeményezést a közösségi médiában TogetherTuesday-t heshtag alatt találhatjuk meg.

„A másokkal való étkezés nagyszerű módja a stressz csökkentésének, az önbecsülés növelésének és a társas kapcsolatok javításának, különösen a gyerekek számára. A krónikus, állandó stressz a szívbetegség és a sztrók élethosszig tartó kockázatát is növelheti, ezért fontos, hogy az emberek minél hamarabb megtalálják a stressz csökkentésének és kezelésének módját”

– mondta Dr. Erin Michos, az American Heart Association önkéntese és a Johns Hopkins prevenciós kardiológia társigazgatója.

A barátokkal, családtagokkal, munkatársakkal és szomszédokkal való kapcsolatteremtés a stresszoldáson túl jótékony hatással van az emberekre. A felmérésből kiderült, hogy a emberek 67%-a szerint az étkezés megosztása emlékezteti őket a más emberekkel való kapcsolat fontosságára, 54%-ukat szerint pedig arra, hogy lelassítsanak és szünetet tartsanak.

A megkérdezettek a felmérés szerint nagyobb valószínűséggel (59%) választanak egészségesebb ételeket, amikor másokkal együtt étkeznek, de nehezen tudják összehangolni az időbeosztásukat a barátaikkal vagy a családjukkal. Összességében a válaszadók arról számoltak be, hogy az esetek körülbelül felében egyedül esznek.

„Tudjuk, hogy nem mindig olyan egyszerű, hogy az emberek együtt étkezzenek, mint amilyennek hangzik.Más egészséges szokásokhoz hasonlóan, adjunk magunknak engedélyt arra, hogy kicsiben kezdjük, és onnan építkezzünk. Tűzzük ki célul, hogy minden héten összegyűjtjük a barátokat, a családot vagy a munkatársakat egy újabb közös étkezésre. Ha nem tudtok személyesen összejönni, gondoljátok át, hogyan tudnátok együtt étkezni telefonon vagy számítógépen keresztül”

– fogalmazott Michos.

Az American Heart Association felmérése azt is megállapította, hogy a felnőttek többsége (65%) elmondásuk szerint legalább valamennyire stresszes, és több mint egynegyedük (27%) rendkívül vagy nagyon stresszes. A felmérésben részt vevő, teljes vagy részmunkaidőben foglalkoztatott válaszadói közül 10-ből csaknem 7 (69%) mondta, hogy kevésbé érezné magát stresszesnek a munkahelyén, ha több ideje lenne arra, hogy szünetet tartson és együtt étkezzen egy munkatársával.

Nyitókép: Unsplash