
Igazán foszlós kalácsot készítenél húsvétkor? Ezt a receptet használd!
Nincs is jobb, mint finom, enyhén édes kaláccsal, sonkával, esetleg egy forró kakaóval indítani a húsvét reggelt. Bár sokan tartanak az otthoni kalácskészítéstől, valójában nem túl bonyolult művelet, és nyugodtan belevághatunk. Mutatunk hozzá egy nagyszerű receptet is!
Bár a fonott kalács nálunk különösen kedvelt eleme a húsvéti menünek – és díszítőeleme az asztalnak –, hasonló ünnepi édességek más kultúrákban is felbukkannak. A fonott kalács mind a keresztény, mind a zsidó kultúrkörben szent eledelnek számít, és formájának szimbolikus jelentése is van: az egymásba fonódó szálak az összetartozást jelképezik. itthon tájegységtől függően fonták hármas-, négyes vagy akár hatos fonással is, de a lyukas kalács, a kúp alakú kalács, vagy a fonatlan kalács is elterjedt volt.
Akár az egész menüt is megtervezheted velünk: 3 fogásos húsvéti menüsor, amit már csak elkészítenünk kell
Mi a titka a jó foszlós kalácsnak?
Bár ma már a legtöbb pékségben is vásárolhatunk belőle, mégis kedves családi program lehet, ha nekiállunk otthon, és közben még az ünnepiekre is hangolódunk vele. A jó kalács egyszerre könnyed és masszív, nem morzsálódik, szinte szálakra bontható. A megfelelő állagot leginkább a jó alapos dagasztással érhetjük el, majd kelesszük lassan, kevesebb élesztővel, a hűtőben. Ne sajnáljuk belőle a vajat vagy más zsiradékot sem!
Mutatunk egy jól bevált receptet is, amit bátran kipróbálhatunk otthon.
Fotó: Shutterstock
Hozzávalók két kalácshoz:
- 1 kg finomliszt
- 3 dkg friss élesztő (vagy fél csomag instant élesztő)
- 5 dl langyos tej
- 10 dkg cukor
- 10 dkg vaj vagy zsír
- 2 tojás + 1 a kenéshez
- 1 tk só
Elkészítés:
- Az élesztőt (ha frisset használunk) felfuttatjuk a langyos tejben egy kevés cukorral, ha porélesztővel dolgozunk, azt egyszerűen a liszthez keverjük. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, majd belemorzsoljuk a vajat. A felfutott élesztős tejet a liszthez öntjük, majd hozzáadjuk a felvert tojásokat is. Alaposan kidagasztjuk a tésztát, amíg szépen elválik a tál falától, és selymes felületű nem lesz.
- Éjszakára a hűtőbe tesszük kelni a tésztát.
- Másnap kivesszük a hűtőből a megkelt tésztát és harminc percig a konyhapulton hagyjuk.
- Egy enyhén lisztezett felületen kettéosztjuk a tésztát, majd mindkét felet három vagy négy egyenlő részre vágjuk, és hengeresre sodorjuk.
- A csíkokból kalácsot fonunk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, letakarva még 30 percig kelesztjük.
- Megkenjük a tetejét a felvert tojással és még további 15 percig hagyjuk kelni.
- Előmelegített 180 °C-os sütőben 30-35 perc alatt addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.
(Recept: Nők Lapja)
Nyitókép: Shutterstock