Alváshiányban szenvedő, a mobilját nézegető nő

Ez az alváshiány 7 szokatlan jele

Akár az étkezési szokások megváltozása is utalhat kóros alváshiányra, de ez csak egy azok közül a rejtett jelek közül, amikről mindenképpen érdemes tudni.

Az alváshiány a hangulattól kezdve az anyagcserén át a szellemi frissességedig mindent befolyásol. Íme a lista az alváshiány nehezen észrevehető jeleiről.

Szeszélyes hangulat

Az amerikai Harvard Medical School statisztikái szerint a szorongásos és depressziós betegek szinte mindig krónikus álmatlanságról számolnak be. Még a rövid távú, részleges alvászavar is képes negatívan befolyásolni a hangulatunkat, vagyis ha alváshiányban szenvedünk, ingerlékenyebb lehetünk és nehezebben tudunk majd megbirkózni a stresszel, írja a vince.hu.

Produktivitás hiánya

A krónikus alváshiány negatívan befolyásolja az érvelési és összpontosítási képességeinket, sőt, a megfelelő szavak megtalálása és az egyszerű dolgok leírása is kihívást jelenthet. Gyakran úgy gondoljuk, hogy elengedhetetlen az éjszakába nyúló ébrenlét egy munka befejezése, vagy a prezentációkra való felkészülés miatt, kiderült azonban, hogy a teljesítmény javításának legjobb módja, ha időben abbahagyjod a munkát és inkább lepihensz.

Ha van időnk egy gyors napközbeni alvásra, akkor ne hezitáljunk. Több kutatás szerint egy szieszta ugyanis ugyanolyan jót tesz az agynak, mint egy teljes éjszakai alvás. Sőt, úgy tűnik, hogy a szundítás még a kávézást is felülmúlja, mivel a koffein csak fél órára serkenti a kognitív képességeket, míg az alvás segít elraktározni a legfrissebb információkat, így könnyebb lesz az újakat befogadni.

Folyamatos éhség

Számos tanulmány kimutatta, hogy azok, akik rendszeresen 6 óránál kevesebbet alszanak, nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyosak. Ha ugyanis túl fáradtak vagyunk, gyakrabban nyúlunk harapnivaló után, és engedünk a kísértésnek, amiket amúgy normál esetben le tudnánk küzdeni.

A közelmúltban a kutatók szoros kapcsolatot fedeztek fel az alváshiány és a 2-es típusú diabétesz kialakulása között is, amit anyagcserezavar, illetve a túlevés és az elhízás vált ki.

Éhségre jó megoldás lehet ebben az esetben a kiwi, amely magas szerotoninszinttel rendelkezik, emiatt kiváló az álmatlanság kezelésére.

Fáradt arcbőr

A vörös, duzzadt szemek, a szem alatti karikák könnyen egyértelmű és könnyen azonosítható jelek az alváshiányos embereknél. Bár egy jó korrektor segíthet kipihent arcot varázsolni, ez hosszú távon nem a legjobb megoldás, az elegendő, jó minőségű alvás ugyanis minden bőrápolási rutin alappillére.

Összeszedettség hiánya

A Harvard Medical School kutatása szerint alváshiány esetén az agy érzelmi központja, a limbikus rendszer egyszerűen „elalszik”, ettől pedig nehezebbé válik a döntéshozatal.

Csökkent libidó

A fáradtság sok esetben saras lehet a ritkuló együttlétekben, ugyanis csökkenti a szexuális vágyat, főként a nőknél. Emellett a kezeletlen alvási apnoe (alvás alatti rendellenes légzés) szintén összefüggésbe hozható a nők libidójának csökkenésével.

Álmosság egész nap

Itt ne az ötpercenkénti ásításra vagy az életmentő kávé utáni vágyakozásra gondoljunk. A nappali álmosság ennél súlyosabb formákat is ölthet, az alváshiány halálos következményekkel is járhat: becslések szerint évente több ezer halálos közlekedési balesetet okoz a volán előtti elalvás.

És hogy mennyi alvásra is van szükségünk? Egyesek szerint 7-8 óra az ideális, az ennél kevesebb, de a több is egészségtelen.

Nyitókép: Shutterstock / VGstockstudio