Ágyban fekvő beteg nő

Ezeket az ételeket érdemes enni, ha betegségből lábadozol

Mostanában extrán könnyű megbetegedni. A koronavírus-járvány miatt hajlamosak vagyunk elfeledkezni a más fajta betegségekről, pedig egy influenza vagy vírus is könnyen ledönthet a lábunkról. Ilyenkor nincs mit tenni, ki kell feküdni és megtámogatni a szervezetet a minél gyorsabb felépülés érdekében, például az étkezésünkkel.

A felépülés ideje alapvetően a betegség típusától függ, de mi is meg tudjuk gyorsítani némileg a folyamatot, ha bizonyos dolgokra jobban odafigyelünk. Ilyen például az étkezés, amiben elég, ha kisebb változtatásokat eszközölünk be a gyógyulás idején.

Íme a vince.hu gyűjtése alpaján néhány azokból az ételekből, amelyeket a lábadozás során érdemes fogyasztanunk.

Bogyós gyümölcsök

Édes, savanyú és finom. A bogyók tele vannak tápanyagokkal és olyan növényi vegyületekkel, amik támogatják a szervezetet a felépülés során. A C-vitamin elősegíti a sebgyógyulást azáltal, hogy serkenti a szervezeted természetes kollagéntermelését.

A bogyós gyümölcsök emellett antioxidánsokat biztosítanak a sejtpusztulás megakadályozására, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal, vírusellenes tápanyagokkal és immunerősítő hatással rendelkeznek.

Sötét leveles zöldségek

Az olyan zöldek, mint a rukkola, a mángold, a mustárzöldek, a kelkáposzta és a spenót a legegészségesebb élelmiszerek közé tartoznak, érdemes ezért beemelnünk őket az étrendünkbe. Ezek a legjobbak például az E. coliból való felépülés során is, mivel C-vitamint, mangánt, magnéziumot, A-provitamint és folsavakat tartalmaznak.

A sötét leveles zöldségek segítenek csökkenteni a gyulladást, gyorsítják a sebgyógyulást és fokozzák az immunfunkciókat, és ha mindez nem lenne elég, kifejezetten gazdagok az antioxidánsokban.

Édesburgonya

Az édesburgonya az egyik legegészségesebb magas szénhidráttartalmú étel, amit beiktathatunk az étrendünkbe. A szénhidrát azért fontos, mert biztosítja a sejtek gyógyulásához szükséges energiát. Az édesburgonya a szénhidrátok mellett C-vitamint, karotinoidokat és mangánt is tartalmaz, ezek segítenek optimalizálni a természetes immunválaszot és segítenek a szervezet regenerálódását.

Növényi alapú fehérjék

Lényeges, hogy a megszokottnál többet fogyasszunk belőlük, ha betegek vagyunk. Testünk minden sejtjének, szövetének és szervének fontos építőkövei az aminosavak, amik a fehérjében gazdag élelmiszerekkel kerülnek a szervezetbe. A dióalapú tej, a tofu és a szójabab ezen felül gyulladáscsökkentő antioxidánsokat is biztosítanak.

A betegség sorén mindenképpen szükség van a megfelelő táplálkozásra a felépüléshez. Ez segít a szervezetnek a gyógyulásban, megadja az ehhez szükséges energiát. Az élelmiszerekből származó létfontosságú vitaminok és tápanyagok bevitele lerövidíti a gyógyulási időt, és csökkenti a mellékhatásokat.

Nyitókép: Shutterstock / Africa Studio