Ezeket fogyaszd, ha enyhítenél menstruációs görcseiden!

Ezeket fogyaszd, ha enyhítenél menstruációs görcseiden!

A menstruációval jelentkező kellemetlen tünetekbe nem kell beletörődnie egy nőnek sem, bizonyos ételek és italok fogyasztása ugyanis enyhíthet az ilyenkor jelentkező hasi, és fejfájáson, hányingeren, valamint fáradtságon. Hogy mik ezek pontosan? Mutatjuk!Spenót

Louis Hansel/Unsplash

A fáradtság kialakulásának egyik oka, hogy vasszintünk lecsökken. Ez gyakori menstruációs tünet, különösen azoknál a nőknél, akiknek folyása az átlagtól erősebb. Ilyenkor érdemes kelkáposztát, esetleg spenótot magunkhoz venni, ezek ugyanis növelhetik a vas szintjét szervezetünkben. Sőt a spenót még magnéziumban is gazdag, így a koncentrációs képességeink is javulhatnak.

Diófélék

Tom Hermans/Unsplash

A legtöbb dióféle gazdag omega-3 zsírsavakban, továbbá remek fehérjeforrásként is funkcionálnak, de tartalmaznak magnéziumot és különböző, egyéb vitaminokat is. Persze akkor sem kell megijedni, ha nem szereted önmagában diót, ugyanis remek alternatívák léteznek már: dióvaj, dió alapú tejek vagy ezek mixelt verziója.

Gyömbér

Юлія Вівчарик/Unsplash

Egy bögre gyömbértea csodákra képes, már csak azért is, mert ennek a fűszernövénynek gyulladáscsökkentő hatása van, amely megnyugtatja a fájó izmokat, illetve csökkenti a hányingert is. Egy 2018-ban végzett kutatás kimutatta továbbá, hogy a gyömbér hatékonyan csökkenti a terhesség első trimeszterében jelentkező rosszulléteket is. Bár fogyasztása biztonságos, túlzásokba ne essünk, ilyenkor ugyanis gyomorégést tapasztalhatunk.

Kurkuma

Prachi Palwe/Unsplash

A kurkuma gyulladáscsökkentő fűszerként ismert, fő hatóanyaga a kurkumin. Egy 2015-ös tanulmány a kurkumin hatását vizsgálta a PMS-tünetekre, az eredmények pedig pozitívak lettek. Azoknál, akik kurkumint szedtek, kevésbé voltak súlyosak a tünetek.