Növényi alapú étrend, vegán tál

Ezért érdemes áttérni a növényi alapú étrendre

A Nemzeti Húsmentes Hét (Nationale Week Zonder Vlees, március 7-13.) a húsfogyasztás csökkentésére irányuló kezdeményezés Amszterdamban. Ennek kapcsán nem is lenne időszerűbb Paul Behrens egyetemi docens vizsgálata, milyen hatással lenne a világra az élelmiszerfogyasztásunk megváltoztatása és mik a fő okok arra, hogy (főként) növényi alapú étrendre térjünk át.

Ha megnézzük a különböző típusú környezeti hatásokat, a növényi alapú étrendre való áttérés a legnagyobb intézkedés, amit egyénként megtehetünk, mondja Behrens. Az élelmezési rendszerek az energiaszektor mögött állnak, amikor az éghajlatváltozás okozói, de még mindig az összes kibocsátás egyharmadát teszik ki. Ez egy fontos módja annak, hogy az egyének nagy hatást gyakorolhassanak.

Környezeti hatás

A növényi alapú étrend számos különböző módon járul hozzá a tisztább környezethez, mondja Behrens a Phys nevű lapnak. "Az állattenyésztés katasztrofális a biológiai sokféleségre nézve, és világszerte e sokféleség csökkenésének legnagyobb okozója. Az állattenyésztésből származó trágya a vízfolyásokba folyik, algák elszaporodását okozza, és a víz oxigénhiányos lesz, holt zónákat hozva ezzel létre.

Emellett üvegházhatású gázok kibocsátását okozza a szarvasmarhák böfögése, a trágya és a trágya használata az állatok takarmányozása céljából. Az Egyesült Államokban a kutatók megállapították, hogy az állattenyésztés a legnagyobb mértékben járul hozzá a levegőszennyezéshez, és akkor még nem említettük a talajszennyezést, amikor az állatállomány túl magas, vagy az antibiotikum-rezisztenciát, amelyet az állatoknak világszerte etetett antibiotikumok okoznak.

Szén-dioxid kibocsátás

Behrens szerint a növényi alapú étrend többféleképpen is segít csökkenteni a CO2-kibocsátást. Már nincsenek olyan állatok, amelyek metánt termelnek, és a rendszer energiahatékonyságát is csökkentjük. Az állatok növények való etetése sok hatástalanságot okoz. Ha megszabadulunk ettől a közvetítőtől, vagy ebben az esetben a köztes tehéntől, földet és kibocsátást takarítunk meg, és csökkentjük az egyéb környezeti hatásokat.

Még több természet körülöttünk

Behrens szerint az állattenyésztési ágazat hatalmas mennyiségű földet használ. Ha növényi alapú étrendet követnénk, ezt a földet más célokra, például természetvédelmi területekre lehetne felhasználni. Az összes lakható földterület mintegy felét a mezőgazdaság használja. Ennek nyolcvan százalékát állattenyésztésre használják. A kutatás azt mutatja, hogy a magas jövedelmű országokban a növényi alapú étrendre való áttérés az EU területének megfelelő nagyságú területet takarítana meg világszerte. El lehet képzelni, milyen javulást jelentene ez a biológiai sokféleség, a vízminőség, az árvízvédelem és az emberek mentális egészsége szempontjából, ha több természet venné őket körül.

A főként növényi alapú étrend egészségesebb

Az egészség szempontjából is jelentős különbséget jelent a növényi alapú étrend. Az emberek továbbra is ehetnek húst, csak érdemes csökkenteni a fogyasztás mennyiségét. Behrens-ék tanulmányaikban gyakran vizsgálják az EAT-Lancet diétát, mely egyensúlyt keres az egészség és a fenntarthatóság között. Még ha megengedünk is némi húst magunknak -bár nagyon kis mennyiségről beszélünk - legfeljebb néhány hetente egyszer egy hamburgert vagy steaket. Az étrend azt is sugallja, hogy teljesen ki lehet hagyni az állati eredetű termékeket, és mégis egészségesek lehetünk.

Sok ember számára a mai húsfogyasztás nem egészséges, mondja Behrens.

„A túlzott húsfogyasztás elkerülése nagy egészségügyi előnyökkel jár, például a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenésével."

Még ha az ember tisztában is van a növényi alapú étrend előnyeivel, a hús időnként csábító lehet, ismeri el Behrens, de a húspótlók manapság tökéletesek, és ez sokkal könnyebbé teszi a dolgot.

Behrensnek van még egy tippje azok számára, akik szeretnének több növényi alapú ételt fogyasztani, de nehezen tudnak változtatni a viselkedésükön.

„Tekintsenek rá inkább felfedezésként, mint áldozatként. A felfedezőút időnként nehéz, de izgalmas is lehet. És minél gyakrabban csinálod, annál könnyebb lesz. Az éttermi étlapokon már annyi érdekes vegetáriánus lehetőség van".

Az átállás a szociális környezetünkre is hatással van, mondja.

Láthatóvá teszed a lehetőségeket a körülötted lévő emberek számára. A kutatások azt mutatják, hogy ha több növényi alapú lehetőség áll rendelkezésre, még azok is felfedezik az új vegetáriánus lehetőségeket, akik sok húst esznek".

Nyitókép: Shutterstock / zarzamora