Fehér bálna a fekete, mély tengerben

Egy fehér delfin a Szajna folyóban rekedt – a megmentésén gondolkoznak

Fehér delfint észleltek a francia Szajna folyóban és a szakértők most próbálnak döntést hozni arról, hogyan lehetne megmenteni a hideg sarkvidéki vizekre született emlőst.


Állításuk szerint az állat jelenleg egy vernoni zsilip közelében van, körülbelül 70 km-re Párizstól. A lakosságot arra kérik, hogy tartsák távol magukat a túlsúlyosnak tűnő emlőstől.

A szakértők egyelőre értetlenül állnak az előtt, hogy a fehér delfin, hogyan keveredett ennyire távol természetes élőhelyétől.

„A kihívást most az fogja jelenteni, hogy segítsünk neki táplálkozni, illetve elkísérni az óceán felé”

– idézte Lamya Essemlali, a Sea Shepherd France környezetvédelmi csoport vezetője a Reuters hírügynökség szavait, írja a BBC.

A szóvivő azt is elmondta, hogy az állat kiemelése a vízből szóba sem jöhet, ugyanis túl kockázatos. Számtalan kép jelent meg, amin látszik, hogy a delfin lassan úszik a folyóban. Az állat méretéről azonban a hatóságok nem számoltak be, de egy fehér delfin akár négy méternél hosszabbra is nőhet.

Májusban egy kardszárnyú bálnát találtak holtan, miután felúszott a Szajnán Normandiában. Az a terv, hogy a négyméteres hímet visszavezessék a tengerbe, meghiúsult és a szakértők később arra a következtetésre jutottak, hogy súlyosan beteg volt.

Nyitókép: Shutterstock