Agy forma, benne puzzle-darabok

40 év felett ezek a trükkök segítenek a feledékenység ellen

James Goodwin, a Loughborough Egyetem fiziológus professzora szerint a feledékenység nem elkerülhetetlen és életünk későbbi szakaszában is lehet olyan éles az agyunk, mint fiatalabb korunkban. Ezért csupán csak tennünk kell, már 40 éves korunktól. Mutatjuk, mit!


Szocializálódás

Mivel társas lények vagyunk, az agyunk is így van beprogramozva. Az izoláció ezért ugyan olyan negatív hatással lehet az agyra, mint a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás. Ezen felül a kutatások azt is bizonyították, hogy a magány az minőségi alvás hatékonyságát is csökkenti, ami elengedhetetlen a megfelelő agyműködéshez.

Rendszeres mozgás

„Válaszd a sétát a vezetés helyett és nézz kevesebb tévét. Én félóránként felállok az asztalomtól, megyek egy kört, készítek egy kávét vagy beszélek a kutyámhoz”

– mondja a professzor.

Már napi 30 perc bármilyen mozgásforma is elég ahhoz, hogy csökkentsük a demencia esélyét és fejlesszük a kognitív funkciókat.

Egészséges étrend

Vannak vitaminok, melyek az agy számára kifejezetten fontosak. Ilyen a B12-vitamin, ami főként húsokban található meg, ezért, ha vegetáriánus étrendet követünk, akkor mindenképp pótoljuk táplálékkiegészítő formájában. Szintén fontos még a D-vitamin pótlása is, főként a téli hónapokban. Ez is elengedhetetlen az agy számára. Ezen felül az omega-3 és- 6 zsírsavak bejuttatására és egyensúlyára is érdemes figyelni.

Eg\u00e9szs\u00e9ges feh\u00e9rjeforr\u00e1s\u00fa \u00e9lelmiszerek egym\u00e1s mellett9 magas fehérjetartalmú élelmiszer, amely növeli az egészségedFotó: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

(Telegraph)