Játékbábuk, energiaszintekkel, nagyító a legtöbb energiaszinttel rendelkező bábu előtt

7 szokás, amely drasztikusan javítja az energiaszinted

Ha már ébredéskor kimerültnek érezzük magunkat, és délután újabb mélypontok követik ezt a fáradtságérzetet, annak a jelei lehetnek, hogy különböző életmódbeli tényezők megviselik az energiaszintünket. Az alacsony energiaszint legtöbbször azonban orvosolható a napi rutin egyszerű megváltoztatásával. Hét energianövelő szokást gyűjtöttünk össze.


1. Egészséges megküzdés a stresszel

Az érzelmi stressz rendesen megbolygathatja az élénkséget. Köztudott, hogy a stressz óriási hatással van a fizikai jóllétre. A megemelkedett stressz-szint erőteljesen hozzájárulhat az alacsony energiaszinthez.

Fontos, hogy megtaláljuk a módját annak, hogy a meditációt, a mindfulnesst vagy bármilyen otevékenységet beépítsünk a mindennapi életünkbe – akár csak napi öt percre is –, ami segít ellazulni. A szakértők szerint az is segíthet a stresszoldásban és az energikusabb érzésben, ha olyan megküzdési készségeket találunk, amelyek működnek számukra, legyen az a naplóírás vagy egy jó könyv olvasása.

2. Koffeinfogyasztás korlátozása

Fáradtság esetén vonzó lehet egy harmadik vagy negyedik csésze kávét is meginni, a túl sok koffein fogyasztása azonban paradox hatással járhat, és letargikussá tehet. Ráadásul a nagy mennyiségű koffeintartalmú italok fogyasztása hatással lehet az alvásunkra is, az pedig az energiaszintünkre.

A koffeintartalmú italok hirtelen visszaszorítása eleinte fáradtságérzetet is okozhat, mivel a szervezet addigra már hozzászokott a koffeinhez mint stimulálószerhez, és amikor az nincs jelen, energiazuhanást tapasztalhatunk. A legtöbb szakértő ezért azt javasolja, hogy fokozatosan csökkentsük a koffein mennyiségét.

3. A jó alváshigiénia és rutin kialakítása

Az energiaszintet nemcsak az éjszakánként eltöltött alvás mennyisége, hanem annak minősége is befolyásolja. A jó alváshigiénia gyakorlása segíthet a nyugodtabb pihenésben, így másnap több energiánk is lesz. Az alváshigiénia magában foglalja az olyan szokások elsajátítását, mint a rendszeres lefekvési rutin kialakítása és a fények tompítása éjszaka.

4. Napi testmozgás

Próbáljunk meg minden napos testmozgást beépíteni az életmódunkba. Kutatások kimutatták, hogy a napi testmozgás és a mozgás elengedhetetlen az energiaszint növeléséhez. Ehhez nem kell durva erőmléti edzéseket végeznünk, a rendszeresség sokkal fontosabb.

Még az alacsony terhelésű mozgás is bizonyítottan növeli az oxigénáramlást és a hormonszintet, ami energialöketet ad.

5. Megfelelő mennyiségű vízivás

A dehidratáltság az alacsony energiaszint gyakori oka. Ennek hátterében az áll, hogy a vörösvérsejtjeink oxigént szállítanak, melyek ideális esetben tehetővé teszik a teljes oxigénszállító kapacitást. Dehidratáltság esetén a vörösvértest összezsugorodik, és ez csökkenti a sejt teljes oxigénszállító képességét. Az alacsony oxigénszint fáradtságban, ingerlékenységben és nyugtalanságban nyilvánul meg.

6. Képernyőidő csökkentése

A túlzott képernyőidő megzavarhatja a természetes alvási ciklust éjszaka és a másnapi energiát. A túl sok telefonozás, számítógépezés vagy tévénézéssel töltött idő fáradtságot okozhat azáltal, hogy megzavarja az alváshoz és a regenerálódáshoz nélkülözhetetlen neurotranszmittereket. Ez nemcsak a késő esti órákra igaz, a telefon vagy a számítógép nézegetésével töltött napközbeni idő is káros hatással lehet az energiaszintre, valamint szemfáradtsághoz vezethet, ami fejfájást válthat ki, és megnehezíti a koncentrációt.

A Harvard Business Review szerint ha laptopon dolgozunk, 20 percenként tartsunk szünetet. Nézzünk 20 másodpercig egy 6 méterre lévő tárgyra, hogy a szemünknek legyen ideje pihenni.

7. Kerüljük az étkezések kihagyását

Az agynak szüksége van a táplálkozásra a megfelelő működéshez. Sokan kihagyják az étkezéseket, és a vércukorszintjük egész nap fel-le jár.

Kerüljük az olyan divatos diétákat, amelyek jelentősen kalóriabevitel csökkentésre ösztönöznek, vagy az olyan alapvető tápanyagcsoportok kihagyására, mint a szénhidrátok, mivel így az energiánktól is megszabadítanak.

(HuffPost)

Nyitókép: Shutterstock