két barátnő kávézik egy kávézóban

A kedvenc feketénk: ez történik a szervezeteddel, ha minden nap iszol kávét

A kávé enyhén kesernyés íze sokunk reggeli rutinjának része, és általában még jóval azelőtt elkortyolgatjuk az első csészét, hogy bármi más épkézláb gondolat eszünkbe jutna.


De a kávé sokkal több, mint egy „kötelező” reggeli ital: természetes foszfor- és magnéziumforrás, tele van antioxidánsokkal, és lenyűgöző egészségügyi előnyökkel járhat. Ha te is a kávéimádók klubjába tartozol, és kíváncsi vagy rá, hogy pontosan mit is tesz ez a szokás a szervezeteddel, olvass tovább!

​1. Több energia

A kávébabok koffeint tartalmaznak, amely természetes stimuláns, és energikusabbnak érzed magad tőle. Ez a vegyület serkenti a központi idegrendszert, így segít egy kicsit több lendületet kapni.

​2. Jó bélműködés

A kávéfogyasztás bizonyítottan serkenti a vastagbél motilitását, vagyis a gyomor-bélrendszerben végbemenő mozgást. És a Nutrients magazinban megjelent adatok azt mutatják, hogy a kávéfogyasztás a lakosság körülbelül egyharmadánál elősegíti a bélmozgás iránti vágyat, a vastagbél motilitásának e serkentésének köszönhetően.

​3. Javuló hangulat

Sok kávérajongó egyetért abban, hogy egy csésze kávé maga a boldogság, és ezt az elképzelést tényleges adatok is alátámasztják. A Journal of Basic and Clinical Physiology and Pharmacology című szaklapban 2019-ben megjelent tanulmány kimutatta, hogy egészséges felnőtteknél 30 perccel a koffeinfogyasztás után javult a hangulat. Továbbá a normál kávé fogyasztása nagyobb és jelentősebb hangulatjavulást eredményezett, mint a koffeinmentes kávé fogyasztása.

4. Csökken az Alzheimer-kór kockázata

k\u00e1v\u00e9kkal koccint h\u00e1rom f\u00e9rfi k\u00e9z

Fotó: Unsplash

A kávé nem csak a koffein löketet szolgáltatja: számos bioaktív polifenol vegyületet is tartalmaz, amelyek támogathatják egészségünk bizonyos aspektusait, beleértve az agy egészségét is. Az International Journal of Molecular Sciences című folyóiratban 2021-ben közzétett bizonyítékok arra utalnak, hogy a kávéfogyasztás összefüggésbe hozható egyes neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a demencia kialakulásának csökkent kockázatával.

​5. Alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata

Gondoltad volna, hogy a kávéfogyasztás támogathatja a szív egészségét? A Journal of Agricultural and Food Chemistry című szaklapban 2018-ban megjelent tanulmány szerint a napi kávé fogyasztása 15%-kal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

​6. Jobb pajzsmirigyműködés

Egy 2023-as, a Nutrition Journal című szaklapban közzétett tanulmány szerint lehetséges kapcsolat áll fenn a mérsékelt koffeinfogyasztás és a pajzsmirigyfunkció javulása között az anyagcserezavarokban szenvedő emberek körében. A napi 9,97 és 264,97 milligramm közötti koffeinbevitel pozitívan kapcsolódott az egészséges pajzsmirigy-stimuláló hormonszinthez.

Forrás: Eating Well

Nyitókép: Shutterstock