kávé, gasztro, ital, kávéfogyasztás

Kávé sósan? Sokak szerint az egyik legjobb kombináció!

Rengeteg úton-módon lehet kísérletezni a kávé összetevőivel és magával a kávé elkészítésével. Felkutathatjuk a legjobb minőségű babszemeket és alapanyagokat, játszhatunk a lehűtésével is. A legkülönfélébb fűszereket hozzáadhatjuk az ízfokozás érdekében. Ekkor, amikor már minden ízvilágot elképzeltünk magunkban, előkerül egy eddig kevésbé kávéhoz kapcsolt, mégis mindenki konyhájában megtalálható alapanyag, ami képes megváltoztatni a kávézás élményét! De vajon mi lehet az? Elmondjuk!


Egy alapvető élelmiszer, amit biztosan mindenki napi rendszerességgel használ és a kávéval is akár bátran párosíthatjuk: a só. Tudjuk, hogy a só az alapja minden sósnak ­– a levesektől a tésztákig – viszont sokkal több mindenhez használható;

  • pácolhatod vele a húst;
  • tartósíthatod vele a citromot;
  • extra ízt ad a süteményeknek kiemelve annak édességét.
s\u00f3, gasztro, f\u0171szer, asztal, \u00fcveg

Illusztráció.

Fotó: Shutterstock

Ezeken túl azonban a sónak van még egy trükkje: kávéhoz adva csökkentheti a keserűség mértékét. Valójában a kávé sózása többszáz éves hagyomány Törökországban, az utóbbi időben pedig Vietnamban vált népszerűvé, ahol a kávét sós tejszínhabbal vagy tejjel kínálják. A török konyha évszázadokkal ezelőtt hazánkba is elhozta a kávé sós változatát, azonban nem tudott megragadni itthon az effajta fogyasztás.

Ez is tetszeni fog! Parmezán a presszó-martinibe? Miért ne?

Miért keseríti meg a kávét a só?

A főzött kávé természetesen keserű. Vannak, akik genetikailag is hajlamosak arra, hogy érzékenyebbek legyenek erre a keserű ízre. De a keserűség nincs rossz hatással a szervezetünkre, mivel az agyunk megtanulja, hogy egy csésze kávé elfogyasztása pozitívan erősíti, serkenti annak aktivitását.

Gyakran azonban a kávé természetes keserűségét túlzottan kiemeli a hosszabb főzési idő, a bab túl finomra őrlése, vagy ha a már megőrölt kávé oxidálódik, esetleg elhasználódik. Itt kapcsolódik be az ízek játékába a só. Hiszen a belőle származó nátriumionok a nyelvünkön lévő sóreceptorokhoz kötődnek – alapvetően megakadályozva agyunkat a keserű íz érzékelésében – ilyen módon pedig fokozza az egyéb ízek, például az édesség érzékelését.

k\u00e1v\u00e9, k\u00e1v\u00e9szem, bab, kos\u00e1r, k\u00e9z

Illusztráció.

Shutterstock

Mennyi sót kell hozzáadni a kávéhoz?

Alton Brown – aki 2009-től népszerűsítette ezt a trükköt az Egyesült Államokban a Food Network médium felületein – egy negyed teáskanál só hozzáadását javasolta. Azt tanácsolta, hogy kezdjük kicsivel, majd növeljük ízlés szerint. Ugyanilyen működőképes, ha egy kis csipetnyit adunk egy már lefőzött kávéhoz. Az íze észrevehetően kevésbé marad keserű és fanyar, továbbá minden élénk gyümölcsös jegy markánsabbá válik. Szabadon módosíthatjuk az arányt – mindaddig, amíg a kávé nem kezd el sóssá válni.

Figyelmedbe ajánljuk! Egy új tanulmány szerint, a kávéfogyasztók tovább élnek, nem kávézó társaiknál

forrás: Bonappetit

Nyitókép: Shutterstock