Biztos, hogy egészségesebb a koffeinmentes kávé?
Egyes kávék koffeinmentes változatai olyan vegyi anyagot tartalmaznak, amelyek rákot okozhatnak – írja a CNN. Egyre több egészségügyi és környezetvédelmi aktivista szorgalmazza ezen anyagok betiltását és azt, hogy más, az egészségre nem káros eljárással készüljön a koffeinmentes kávé.
A metilén-kloridot korábban oldószerként is használták különböző gyártási és kereskedelmi folyamatokban, az Amerikai Egyesült Államok szövetségi kormánya azonban öt évvel ezelőtt betiltotta annak festékeltávolítóként való használatát.
Ennek ellenére a élelmiszeriparban a metilén-klorid alkalmazása a mai napig engedélyezett: a kávépörkölés folyamatában sokan arra használják, hogy eltávolítsák a koffeint a kávébabokból.
Több kutatás szerint azonban a vegyszer rövid távon is káros hatással van a központi idegrendszerre, hosszabb távon pedig máj- és tüdőrákot, valamint májkárosodást okozhat.
Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) mégis engedélyezi a metilén-klorid felhasználását a koffeinmentes kávé készítéséhez. Ez ellen azonban egyre többen szólalnak fel – élen az Amerikai Környezetvédelmi Alappal és több, a mellrák-megelőzésért küzdő egyesülettel, írja a Futurism.
Ezt is olvasd el! Lehet, hogy mégsem annyira koffeinmentes a kávé, amit iszol
Fotó: Shutterstock
Jelenleg azonban a szövetségi szabályozás továbbra is engedélyezi a metilén-klorid oldószerként való használatát a koffein eltávolítására. A határérték a 10 ppm (0,001 százalék) , amennyiben ezt nem haladja meg a termék, úgy használható koffeinmentes pörkölt és instant kávéban.
Maria Doa, a Környezetvédelmi Alap vegyianyag-politikáért felelős vezető igazgatója szerint ez az egész szabályozás „évtizedes és egyértelműen elavult”.
„Bár a metilén-klorid szintje általában minimális lehet, ez teljesen felesleges, mert a kávé koffeinmentesítésére biztonságosabb eljárások is rendelkezésre állnak és használatban vannak”
– fogalmazott.
A metilén-kloridot nem igénylő, koffeinkivonó módszerek közé tartozik a szén-dioxid mint oldószer, valamint a svájci vizes eljárás.
Utóbbi során a kávépörkölők meleg vízben áztatják a kávébabokat, és metilén-klorid helyett szerves oldószereket használnak. Egyelőre azonban a legegészségtelenebb eljárás is használható világszerte, így csak óvatosan és körültekintően fogyasszunk koffeinmentes kávét.
Nyitókép: Shutterstock