Jegeskávé pohárban, kávébabokkal mellette

Lehet, hogy mégsem annyira koffeinmentes a kávé, amit iszol

Bár a koffeinmentes kávé tökéletes megoldásnak tűnhet, ha csak finom íze miatt isszuk ezt az italt vagy csökkenteni próbáljuk a napi koffeinbevitelt, de úgy tűnik, mítosz, hogy a koffeinmentes kávé teljesen koffeinmentes.


Bár alacsony szinten, de minden típusú kávé tartalmaz némi koffeint. A koffeint a kávébabból eltávolító eljárások a koffein nagy részét eltávolítják, a becslések szerint a koffein 97%-a távozik ilyenkor. A visszamaradt 3% csekély, de nem feltétlenül elhanyagolható.

Bár a koffeinmentes kávé egy lépés a helyes irányba azok számára, akik megpróbálják minimalizálni a koffeinfogyasztásukat, nem könnyű teljesen megszabadulni a koffeintől.

A koffeinmentes kávé koffeintartalma jelentősen alacsonyabb, mint a hagyományos kávéé. Egy csésze kávé 95-200 milligramm koffeint tartalmaz, egy koffeinmentes csészénél pedig ez a mennyiség 3-15 milligramm között van.

A kávégyártók olyan módszereket fejlesztettek ki, amelyek hatékonyan megfosztják az italt a benne természetesen előforduló koffeintől, de még nem találták meg a módját annak, hogy garantáltan ne maradjon nyoma koffeinnek. A gyártók a nyers kávébabot vízben és oldószerekben áztatják, amelyek a koffein nagy részét kivonják belőle. Ez a technika azonban csak részben képes izolálni az energizáló hatóanyagot.

A koffeinmentes kávéból eltávolított koffein az üdítőipar és a gyógyszergyártó cégek kezébe kerül, akik azt termékeikbe irányítják át – a koffein egy üveg Coca-Cola vagy Pepsi koffeinmentesítő eljárás mellékterméke.

Hogy érezhető-e a koffein nyomokban lévő mennyiségét egy koffeinmentes italban, az egyénenként változó. Egyes emberek koffeinérzékenyebbek, mint mások, olyan tényezők miatt, mint az életkor, a gyógyszerek és az alapszintű szorongás. A koffeint gyakrabban fogyasztók olyan toleranciát építenek ki, amely a kis mennyiségeket gyakorlatilag hatástalanná teheti.

Alternatívaként más, természetesen koffeinmentes italokat is fogyaszthatunk, például olyan gyógyteákat, mint a kamilla és a rooibos.