Kávé egy retró ébresztőórában

Hiába kávézol reggel, nem is a koffein ébreszt fel?

Sokak első dolga reggelente a kávéfőzés, hogy gyorsabban, könnyebben menjen az ébredés. Úgy tűnik azonban, hogy nem feltétlenül a koffein segít magunkhoz térni.

A Frontiers in Behavioral Neuroscience új tanulmánya szerint az éberség lökésszerű fokozása nem kizárólag a koffeinnek köszönhető, hanem inkább a teljes reggeli rutinnak.

Miután összehasonlították a koffeines kávéfogyasztók és a forró vízzel feltöltött koffeines kávéfogyasztók MRI-felvételeit, a tanulmány megállapította, hogy a kávéfogyasztók éberebbek voltak. Összességében a neurológiai tanulmány megállapította, hogy a kávéfogyasztás kontextusa hatással van az érzelmekre, az éberségre és a cselekvési készségre.

A tanulmány szerzői azt vizsgálták, szükségünk van-e a reggeli kávéra, valamint, hogy a kávéfőzés és -ivás folyamata rutint teremt-e. Teljes élményként felfogva az ébredés nem kizárólag a koffeinlöketről szól, hanem a rituálé pszichológiai és érzékszervi hatásairól is, amelyek a napra való felkészüléshez vezetnek.

Miután a tanulmányból kiderült, hogy a kávé ébresztő képessége inkább a folyamatnak, mint a koffeinnek köszönhető, néhány tudós magyarázatot keresett az eredményekre.

Mark Mattson, az egyesült államokbeli John Hopkins Egyetem neurológia adjunktusa az NBC Newsnak elmondta, hogy a lefőzött kávé elkészítésének és élvezetének érzékelése az, ami bizonyos agyi régiókat aktivál. Az egész folyamat serkenti az ébredés érzését, az illattól a kortyolásig minden egyes aspektus kivált egy reakciót.

Dr. Uma Naidoo táplálkozási pszichiáter, a Massachusetts General Hospital táplálkozás- és életmódpszichiátriai igazgatója az NBC Newsnak kifejtette, hogy a kávé vizuális hatása fontos az ébredés érzésének elősegítéséhez. Az ember az összes ingerre reagál. Nem placebohatásról van szó, hanem egy olyan reprezentációról, amely ébredési reakciót vált ki.

Eközben W. Christopher Winter amerikai alváskutató és neurológus a Preventionn magazinnak elmondta, hogy a reggeli rutin, beleértve a kávéfogyasztást is, lerázhatja a fáradtságot. Az adott ital elfogyasztásának szokása test és elme közötti kapcsolatot hoz létre. Az az érzés, hogy készen állunk a nap kezdetére, ugyanolyan fontos lehet, mint a csészében főzött stimuláns. Még ha sietve is kell elkezdenünk a reggelt, maga a kávérituálé egy további lökést adhat ahhoz, hogy a nap elinduljon.