Pohár kávé fehér asztalon

Az 1 dolog, ami jobban befolyásolja a kávé minőségét a kávéfőződnél

Még az amatőr kávéivók is hallhattak már arról, mennyire fontos a kávébabok frissessége.

Sokan azt gondolják, hogy a kávéfőző vagy a kávé típusa a tökéletes kávé legfontosabb tényezője, de van valami, ami még ezeknél is jobban számít, ez pedig a kávészemek őrlési módja. A titok, úgy tűnik, a kávédarálókban rejtőzik.

A kávédaráló a kávébabot apró szemcsékké zúzza, a részecskék mérete az általunk preferált főzési módtól függ. A dugattyús French Press kávéfőzőhöz például általában durvára őrölt kávébabot, míg a hideg áztatásos kávéhoz extra durva opciót használnak. A Pour-over, a csepegtető kávéfőzők és az AeroPress mind közepes őrlésű kávét igényel, míg a megfelelően elkészített eszpresszóhoz nagyon finom szemcsékre van szükség.

A megvásárolni kívánt őrlő típusa attól függ, tehát, hogy milyen szemcseméretű kávébabot szeretnénk vásárolni.

John Holmquist, a Seattle Coffee Gear kereskedelmi és otthoni értékesítési vezetője szerint a tökéletes őrlés minden főzéshez más és más, így a daráló kiválasztásakor pontosan tudnunk kell, hogy mit akarunk vele csinálni.

Persze, bármikor vehetünk már előre őrölt kávét, de az nem olyan friss, mint a kávészemek.

„Ha előre őrölt kávét vásárolsz, soha nem tudhatod, hogy mennyi ideje őrölték, és a babok lassan megromlanak. Ha egész babokkal dolgozol, akkor egyszerűen tovább tart, mivel kevesebb oxidáció történik, és ha otthon őrölöd, akkor frissebb élményt kapsz, mivel több CO2 marad a kávébabokban”

– mondja Asa Baiz, barista oktató és tanácsadó."

K\u00e1v\u00e9dar\u00e1l\u00f3

Fotó: Unsplash

Hozzáteszi, hogy nézzük meg a folyadékot, miután a kávé elkészült. Ha buborékos, akkor a kávébabok frissek, mivel a buborékok az őrleményből és a kávébabokból távozó CO2 természetes reakciói.

Azt a folyamatot, amikor forró vizet öntünk a kávézaccra, extrakciónak nevezzük. Ideális esetben azt szeretnénk, ha az összes részecske egyszerre extrahálódna, de ez csak akkor sikerül, ha a vegyületek azonos méretűek, ami az őrlő típusától függ.

Kétféle őrlőt különböztetünk meg alapvetően: késes és tárcsás/kúpos őrlők. A szakértő azt javasoljál, hogy az előbbiektől tartózkodjunk, mert a pengeőrlő nem őröl minden babot egyforma méretűre. Ezek inkább fűszerőrlők, mivel nem tudjuk szabályozni az őrlési méretet.

A tárcsás és kúpos őrlők közötti választás számos tényezőtől függ: az általunk preferált főzési módszertől, a személyes ízlésünktől és a tapasztalattól.

Baiz szerint összességében a kúpos őrlődarabok szélesebb őrlési méretegyenletességet eredményeznek, többet zúznak, mint vágnak, kicsit több finomságot és következetlenséget okozva. Ezt általában az eszpresszót ivó emberek kedvelik jobban kedvelnek.

A tárcsás őrlők gyorsabban pörögnek, többet vágnak és egyenletesebb eloszlást hoznak létre.

A szemcseméret atért is fontos szempont a kávékészítésnél, mert az ital ízét jelentősen megváltoztatja. Ha túl finomra őröljük a babot, a kávé túlságosan extrahálódik, a gép eltömődhet, és a végeredmény keserű lesz, míg ha túl durva, akkor alulextraháljuk, és savanyú, vizes kávé lesz a végeredmény.

Ha beruházunk egy darálóba, a babokat közvetlenül azelőtt őröljük meg, mielőtt elkészítenénk a kávét, mivel az oxidálódik, és elveszíti az íz és az aromák árnyaltságát.

(HuffPost)

Nyitókép: Unsplash