Barista kávét készít

Ezért érezzük finomabbnak a kávézókban készített kávét az otthoninál

Az otthoni kávé jó ízű, de miért mindig jobb, ha kávézóból származik? Mutatjuk miért, és adunk néhány tippet arra, hogyan lehet a saját konyhánkban is feldobni a kávézást.

Akár két cukorral isszuk a kávénkat, akár anélkül, vagy inkább jegesen, mint forrón, van valami különleges abban, ha ezt az otthonunk helyett egy kávézóban tesszük. Minden csésze kávé elkészítésében több tényező játszik szerepet, mint gondolnánk. Mutatjuk, melyek ezek.

2. Minőségi kávé beszerzése

A versenyző iparágban a kávézók kiváló minőségű, a vásárlók számára ízletes termékekkel és olyan fenntarthatósági gyakorlatokkal tűnnek ki a tömegből, amelyek lenyűgözik őket. Mivel a kávéfogyasztás a National Coffee Association adatai szerint rekordmagasságban van, az emberek minden korábbinál jobban rákattannak a kávéra.

Számos pörkölőüzem létezik, melyek különleges kávékat kínálnak egyedi ízprofilokkal, így ahhoz, hogy kitűnjünk a tömegből, elengedhetetlen, hogy a kávé minősége kiemelkedjen a többi közül, mind a kávézókban, mind az otthoni vásárlók számára. Ezért nagyon fontos, hogy olyan termelőktől szerezzük be a kávét, akik a minőségre helyezik a hangsúlyt.

A minőségi babok beszerzése után pörkölni kell őket. Valószínűleg láttunk már olyan feliratokat a kávézókban, amelyek azzal büszkélkednek, hogy házon belül pörkölnek. Utóbbi jellemzően nagyobb minőségellenőrzést biztosít az üzletnek, mivel meg tudják határozni, hogyan készítik el a kávébabokat az őrlés és a főzés előtt, szemben a pörkölt babok nagykereskedelmi beszerzésével egy forgalmazón vagy független pörkölőn keresztül. A házon belüli pörkölés javíthatja a fogyasztóknak a pultnál eladott kávé ízét, valamint növelheti a kávézó hírnevét, mivel kialakíthatnak egy olyan ízprofilt vagy pörkölési stílust, amely az üzletükre jellemző.

2. Szakértőkre támaszkodva

A felvásárlóktól és a pörkölőtől kezdve a menedzserekig és a baristákig, a kávé szakértői az út minden egyes lépésénél – a zöldbaboktól (a kávébabok pörkölés előtt halványzöld színűek) a csészéig – kulcsfontosságúak a nagyszerű kávéhoz. De csak azért, mert egy kávézó fenntartható forrásból származó és kiváló minőségű kávébabokkal rendelkezik, amelyeket házon belül pörkölnek, nem jelent sokat, ha a baristák nem rendelkeznek megfelelő képzéssel és ismeretekkel az általuk főzött kávéról.

A baristák gyors tempójú környezetben dolgoznak, ami stresszes lehet, és hibák természetesen előfordulhatnak, ezért próbáljunk meg udvariasak maradni, ha valami nem stimmel az italunkkal, és vissza kell küldeni.

3. Az eszközök minősége

A kávéfőző tisztán tartása ugyanolyan fontos a nagyszerű kávéhoz, mint a kávébabok. A kávézók és a baristák nagy gondot fordítanak a kávéfőzőkre és a gépekre, amelyekkel dolgoznak, mert ez jobb általános kávéélményhez vezet. Az összes berendezés megfelelő karbantartása és szervizelése iránti elkötelezettség az, amiben a legtöbb kávépörkölő kiemelkedik. A gépek gondozása nem csak hosszú élettartamot biztosít a berendezéseknek, de ami a legfontosabb, a termék magasabb szinten fog teljesíteni.

De nem csak egy piszkos kávéfőző befolyásolhatja a kávé ízét. A nem megfelelő szűrők (ha vannak), a víz és a kávé megfelelő aránya, sőt, még a víz hőmérséklete is visszavetheti a kávéját a barista-szintről.

4. A kávé kora

Az otthoni zacskós kávéhoz képest, amely akár több hétig is állhat, mielőtt teljesen elfogy, a kávézókban sokkal gyorsabban fogynak el a kávébabok és a zacskók, ami azt jelenti, hogy a kávéfőzetük valószínűleg frissebb, mint a miénk. Ha a kávénk már nem gazdag és pirítós illatú, hanem lapos vagy nincs illata, itt az ideje, hogy lecseréljük.

Általánosságban elmondható, hogy a kávé néhány nap pörkölés után határozottan a legjobb, de a kiváló minőségű kávék az egy hónapos határon túl is tökéletesen főzhetők. A legjobb, ha megkérdezzük a baristát a kávéról, például hogy helyi pörkölőtől kapja-e a kávét vagy friss-e. A helyi barista meg tudja adni az információt a pörkölés időpontjáról és a szállítások gyakoriságáról.

Ezek a kérdések segíthetnek az otthoni kávéfőzéshez szükséges kávévásárlásban is. A kávébabot megfelelően kell tárolni, hogy megőrizze az ízét. A National Coffee Association azt tanácsolja, hogy ne használjunk átlátszó edényt a kávébabok tárolására, illetve ne hagyjuk a dobozt napfény vagy sütő közelében. De ha azt gondoltuk, hogy a kávénknak a fagyasztó felé kell vennie az irányt, gondoljuk át újra. Ehelyett használjunk átlátszatlan edényt a babok szobahőmérsékleten történő tárolásához.

Ahogy a kávébab formájában lévő kávét is megfelelően kell tárolni a frissesség megőrzése érdekében, úgy a főzött kávét is. Ha egyszer már elkészítettük a kávét, az ne álljon 30 percnél tovább a kannában. Bár időt takaríthatunk meg, ha a délutáni kávénkat a mikrohullámú sütőben melegítjük fel, az íze elhalványul a frissen főzötté mellett.

Hogyan lehet ezeket az előnyöket otthon is megismételni?

Az otthoni kávékészítés nagy része a személyes preferenciákon múlik, ami a megfelelő kávéfőzőt is meghatározza. Lehet, hogy ez egy klasszikus csepegtető kávéfőző, vagy egy olyan, amelyik szigorúan hideg főzetet készít, de az első lépésnek az kell lennie, hogy megtaláljuk azt, amelyik tetszik, mielőtt még a kávébabok megvásárlásával foglalkoznánk.

Mint sok élelmiszer esetében, itt is a friss a legjobb. Sok kávészakértő azt ajánlja, hogy a zacskós, előre őrölt kávé helyett inkább egész kávébabot vásároljunk, és a reggeli főzés előtt mi magunk őröljük meg a kávébabot. Nem csak a tökéletesen egységes őrlemények hagyják a kávéfőzőnknek, hogy még jobban működjön, de az őrölt kávébaboknak fantasztikus illata is van.

Emellett az is kulcsfontosságú, hogy tudjuk, mit szeretünk, illetve mit nem a kávéban. Ha van egy kedvenc kávézónk, beszélgessünk a baristákkal. Ha online vásárolunk, ne habozzunk felhívni vagy egy gyors üzenetet küldeni a pörkölőnek, hogy kikérjük a véleményüket. Mondjuk el nekik, hogy általában mit szeretünk és mit nem, majd kezdjük el felfedezni a helyet, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő ízeket, keverékeket stb.

Még mindig nem tudjuk, mit válasszunk? Az alábbi, angol nyelvű kvíz segít megtalálni a számunkra megfelelő kávét, olyan tényezők alapján, mint az otthoni felszerelésünk és a kávéfogyasztásunk módja.

(EatingWell)

Nyitókép: Shutterstock