Három ember kávés poharakkal koccint egymással

Valóban egészségesebb az őrölt kávé mint az instant vagy a koffeinmentes?

Friss kutatások egyre több bizonyítékot találnak arra, hogy a kávé hasznos a vérkeringés és a szívműködés egészsége szempontjából. De mi van az instant és a koffeinmentes változatokkal? Egy csoport ezeket az alternatívákat tesztelte, az eredmény pedig igazán meglepő.


A kutatócsoport az adatgyűjtési időszakban 449 563 résztvevőt keresett fel a UK Biobankból. Ez egy olyan adatbázis, mely az Egyesült Királyság több mint félmillió lakosának orvosi adatait tartalmazza. Az alanyok mindegyike 40 és 69 éves kor között volt, illetve a résztvevők több mint fele nőnek vallotta magát.

A személyeknek a vizsgálat kezdetekor nem volt aktuális szív- és érrendszeri problémájuk. A felkérések után a kutatók arra kérték az embereket, hogy mindenki saját bevallása szerint árulja el, fogyaszt-e napi rendszerességgel kávét, és ha igen, akkor mennyit.

Ez alapján az egyéneket hat csoportba sorolták:

  • Nulla csésze naponta;
  • Kevesebb mint egy csésze naponta;
  • Napi egy csésze;
  • Két-három csésze naponta;
  • Négy-öt csésze naponta;
  • Több mint öt csésze naponta.
K\u00e1v\u00e9k\u00e9sz\u00edt\u00e9s egy feh\u00e9r cs\u00e9sz\u00e9be

Fotó: Unsplash/Amr Taha™

Ezt követően megtudták azt is tőlük, hogy a társaság 44,1 százaléka instant kávét ivott, 18,4 százalékuk az őrölt kávét szerette, míg az alanyok 15,2 százaléka a koffeinmentes típust részesítette előnyben. Ebből következik, hogy a vizsgált embertömeg 22,4%-a nem fogyasztott kávét.

Tizenkét és fél évvel később a tudósok visszanyúltak a résztvevők egészségügyi nyilvántartásához. Végezetül megállapították, hogy az őrölt, instant és koffeinmentes kávét fogyasztóknál egyaránt alacsonyabb volt a bármilyen szívbetegségből eredő halálozás kockázata, mint a kávét nem fogyasztó társaiknál.

A legnagyobb kockázatcsökkenést napi két-három csésze kávé megivása jelentette bármelyik típusból. Az instant és őrölt kávékat egyaránt összefüggésbe hozták a ritmuszavarok alacsonyabb kockázatával, de a koffeinmentes nem mutatott előnyös hatást erre az állapotra. Ebben az esetben is napi két-három csésze volt a legoptimálisabb.

Bár a szívbetegségben szenvedőknek az egészségügyi szakemberek egyáltalán nem javasolják a kávéfogyasztást, több új tanulmány is arra utal, hogy a mérsékelt kávé- vagy teaivás még számukra is pozitív hatásokkal járhat.

Nyitókép: Unsplash/justin bhalla

Forrás: Eating Well