A vércukorszintjét ellenőrző ember

Ezeket az ételeket kellene ennünk a jobb vércukorszint érdekében

A folyadékpótlás és a vércukorszint kezelése különösen fontosak, ha 2-es típusú cukorbetegséggel élünk. A magas vércukorszint fokozott vizeletürítéshez vezethet, ami dehidratációt okozhat, és a megfelelő folyadékpótlás a veseműködés támogatása szempontjából is kulcsfontosságú. Mivel a vesék létfontosságú szerepet játszanak a felesleges cukor kiszűrésében a vérből, a dehidratáció további terhelést jelenthet ezeknek a szerveknek, ha valaki cukorbeteg. Bizonyos vízben gazdag és ízletes élelmiszerek a cukorbetegség-barát étrend részét képezhetik, és biztosítják a szükséges folyadékbevitelt.


1. Uborka

Fotó: Markus Winkler/Unsplash

A nagyjából 95%-ban vízzel rendelkező uborka segíthet felfrissülni és hidratálódni anélkül, hogy cukros vagy kalóriadús italokrat innánk. A 100 grammonként mindössze 4 gramm szénhidráttal vércukorbarát ételnek is számít. A héjuk egy kis rostot is biztosít, ami megakadályozhatja a gyors vércukorszint-emelkedést, mondja Johannah Katz, Orlandóban élő regisztrált dietetikus.

2. Okra

Amellett, hogy az okra 93%-ban víz, de 100 grammonként 4 gramm vércukorszint-stabilizáló rostot is tartalmaz.

„Az okra gélszerű oldható rostot tartalmaz, amely lassítja a cukor felszívódását. Az okra olyan antioxidánsokat is tartalmaz, mint a flavonoidok és a polifenolok, amelyek szerepet játszanak a gyulladáscsökkentésben és a glükózanyagcsere javításában”

– mondja Adaure Nosiri, atlantai székhelyű dietetikus.

3. Alma

„Az alma körülbelül 85%-ban vízből áll, és magas a rosttartalma, egy közepes alma körülbelül 4 grammot tartalmaz”

– mondja Stephanie Deming, regisztrált dietetikus.

Az alma gazdag rosttartalma lelassítja a benne lévő cukor felszívódását, így egyenletes, hosszan tartó energiafelszabadulást biztosít. Csak arra ügyeljünk, hogy a héját is fogyasszuk el, mivel az olyan különleges rostokat tartalmaznak, mint a pektin és a cellulóz, amelyek segíthetnek a vércukorszint szabályozásában.

A gyümölcs annyira jótékony hatású, hogy egy kis tanulmány szerint azoknál a csökkent vércukorszint-szabályozású embereknél, akik magas szénhidráttartalmú étkezés előtt ettek egy almát, kevesebb vércukor-kiugrást tapasztaltak, mint amikor csak rizsből származó egyszerű szénhidrátot ettek.

4. Grapefruit

Grapefruit

Fotó: Unsplash

Ez a lédús citrusféle 90%-ban vízből áll, így kiválóan alkalmas a szomjoltásra, miközben frissítő ízű. A grapefruitnak nem csak magas a víztartalma, de egy fontos elektrolitot, káliumot is biztosít a szervezet számára, ami segít az általános folyadékegyensúlyban. Emellett a grapefruit rostjai lassítják a cukor felszívódását a véráramba, elősegítve az egyenletesebb energiaszintet.

Ez is érdekelhet: Így befolyásolja a cukor a hangulatunkat - ezt tehetjük ellene

5. Görögdinnye

A görörgfinnyében 150 grammonként csak 9 gramm cukor van, így könnyen beilleszthető egy vércukorszint-szabályozási tervbe. Ráadásul a görögdinnye citrullint tartalmaz, egy olyan aminosavat, amely támogatja a nitrogén-oxid termelését, egy olyan vegyületet, amely elősegíti a jobb véráramlást. Bár még több kutatásra van szükség, a feltörekvő kutatások szerint a citrullin javíthatja az inzulinrezisztenciát is, és segíthet a vércukorszint kezelésében.

6. Natúr görög joghurt

A sima, cukrozatlan görög joghurt magas nedvességtartalmú élelmiszer, és nemcsak minőségi fehérjeforrást kínál, hanem alacsony szénhidrát- és cukortartalmú is. Ez tökéletes kombinációvá teszi azok számára, akiknek figyelniük kell a vércukorszintjükre. Míg egy doboz sima görög joghurt csak körülbelül 6 gramm szénhidrátot tartalmaz, az ízesített joghurtok sok hozzáadott cukrot tartalmazhatnak.

A görög joghurt nagyjából 80%-ban vízből áll, ráadásul egy 160 grammos doboz körülbelül 16 gramm fehérjét tartalmaz. A fehérje lassítja az emésztést, és így stabilabbá teszi a vércukorszintet. Mivel a fehérje segít a jóllakottság fenntartásában is, segíthet a fogyásban. Ráadásul a görög joghurt probiotikumokat tartalmaz, elősegítve a bélrendszer egészségét, ami egyre inkább összefügg a jobb vércukorszint-szabályozással.

(EatingWell)

Nyitókép: Shutterstock