green leaves and red fruits

Így tehetünk azért, hogy az idei karácsony ne a pazarlásról szóljon

Milyennek szeretjük a karácsonyt? Meghitt, fényes ünnepnek a szeretteinkkel, örömet okozó ajándékokkal, finom ételekkel. Mutatjuk, mit tegyünk azért, hogy mindez fenntartható is legyen!

Grincsek ugyan léteznek, de többségben vagyunk azok, akik boldogan várják minden évben a karácsonyt. Hogy ezúttal ne az ajándékhalmozásról, túlvásárlásról, habzsolásról szóljon az ünnep, mutatunk néhány alternatív, környezettudatos megoldást, amivel meghittebbé és emlékezetesebbé tehetjük az adventi időszakot. Nem a hagyományok megtagadására, hanem újragondolására hívjuk olvasóinkat!

Adventi pompa környezettudatosan

string lights in mason jar


Fotó: Nong Vang/Unsplash

Játsszunk el a gondolattal: mi lenne, ha idén nem vásárolnánk újabb karácsonyi dekorációt, karácsonyfadíszt? Elővehetjük a korábbi évek terméseit, vagy mi magunk is készíthetünk díszeket fenyőgallyakból, tobozokból, narancskarikából, fahéjrúdból. Készülhet belőlük függő dísz, koszorú, és a befőttesüvegben is jól mutatnak. Ráadásul klassz adventi hangulat kerekedhet abból, ha gyerekekkel vagy barátokkal állunk neki kézműveskedni!

Megosztó téma a díszkivilágítás, de tagadhatatlan, hogy emeli az ünnepi pompát. A karácsonyi fényfüzérek vásárlásakor törekedjünk arra, hogy ledes fényeket, tölthető elemmel vagy napelemmel működő fajtákat szerezzünk be.

Közös élményektől lesz szép az ünnep

Többnyire azért ajándékozunk, hogy örömöt szerezzünk szerettünknek személyre szabott és hasznos dolgokkal, és nem biztos, hogy a napokig, sőt hetekig tartó Black Friday akciós terméke lesz az, amivel a legnagyobb boldogságot okozzuk.

Gyerekkori karácsonyi emlékeink sem arról szólnak, mikor mit kaptunk, hanem a közös programokról:

korcsolyázások, forrócsokizások, közös sütés, dekorálás, társasjátékozás – egyszóval az élmények miatt lettek szépek anno az ünnepek. Amikor ajándékokon törjük a fejünket, érdemes végiggondolni: mit szeret csinálni az illető, és milyen közös programoknak örülne? A legtartalmasabb, ha időt és élményt adunk ajándékba, legyen az egy utazás, koncert- vagy színházjegy, workshop, szépészeti, netán éttermi utalvány.

Az ajándékhalmozást azzal is el lehet kerülni, ha csak a szűk családi kör ajándékoz, vagy csak a gyermekek kapnak ajándékot, s a többieket csak apróságokkal, házi készítésű gasztro- vagy kézműves ajándékokkal lepjük meg.

Végül, érdemes észben tartani, a pénzköltéseinkkel mindig szavazunk: ha etikus, kézműves, hazai termelőtől, vállalkozástól vásárlunk, már jót tettünk a bolygónkért.

Csillogó csomagolópapírok vs kreativitás

Attól mert valami környezetbarát és újrahasznosított még lehet sikkes is! Így van ez az alternatív csomagolással is, ami ugyanolyan szemet gyönyörködtető látványt nyújthat, mint a glitterrel vagy masnikkal díszített fényes, műanyagalapú csomagolók. A természetes megoldásokat kedvelők egy natúr papírt is gusztusossá tudnak tenni textil szalaggal, nyomdával, termésekkel, szárított citrussal. A vintage stílus jegyében pedig használhatunk régi képregényeket, térképeket is csomagolóanyagként. A legfentarthatóbb megoldás pedig a textíliába való csomagolás, amit a japánok évszázadok óta művelnek, furoshiki kendőkötés néven.

Trakta helyett ínyenckedés

dish on white ceramic plate

Fotó: Jay Wennington/Unsplash

Mivel az ökológusok szerint az élelmiszertermelés adja az emberiség erőforrás-fogyasztásának a felét, érdemes az étkezési szokásainkon változtatni. A túlfogyasztás érdekében tervezzük meg előre a karácsonyi menüt, lehetőleg kevesebb húsos fogással. Vásároljunk piacon, termelőktől vagy a helyi kis boltban. Nagy adag stresszt veszünk le a házigazdákról, ha a családi, baráti összejövetelekre kiosztjuk a menüt, így mindenki hozzáteheti a magáét a közös ünnephez. És mi a helyzet az ételmaradékokkal? Osszuk szét a vendégek között, vagy a fagyasztóba is bekerülhetnek, ha a következő nap már mást ennénk. Próbáljuk meg elkerülni, hogy a kukában végezze az étel!

Egy alternatív karácsonyfa is lehet az ünnep éke

Ha már a környezettudatosság útját járjuk egy ideje, nem okoz gondot a saját gyártású karácsonyfa gondolata. Falemezekből, létrából, párnából, könyvekből remek karácsonyfát lehet kialakítani, de egyre elterjedtebb a 2D-s karácsonyfa is, ami fali installációként funkcionál. A lényeg, hogy háromszög alakja legyen, legyenek rajta fények, díszek és szeretettel készüljenek.


Szöveg: Tóbiás Lilla

Nyitókép: Annie Spratt/Unsplash