Egy férfi a csillagokat nézi

Sokkal súlyosabb a fényszennyezés mértéke, mint hittük

A fényszennyezés szerte a világon egyre világosabbá teszi az éjszakai égboltot. Új felmérések bebizonyították, hogy ez a folyamatos romlás sokkal súlyosabb, mint azt korábban feltételezték. Milyen hatásai lehetnek ennek a jövőre nézve?


25 évvel napjaink előtt a műholdak nagyjából minden esztendőben 1,6 százalékkal növekvő világosságot jósoltak. Pár évvel később, 2012 és 2016 között ez az érték már 2,2 százalék volt. Mostani felmérések újraértékelték ezeket a becsléseket, és kiderült, hogy sokkal súlyosabb a fényszennyezettség, mint hittük.

A felmérést egy német kutatóközpont végezte közel 50 ezer civil tudós megfigyelései alapján. A munkálatok folyamán összehasonlításokat végeztek a csillagokról alkotott kép, illetve a fényszennyezést mutató térképek között. Végeredményként megállapították, hogy 2011 és 2022 között minden évben nagyjából 7-10 százalékkal fényesebb lett az éjszakai égbolt.

Mindez azt bizonyítja, hogy a fényszennyezettség mértéke az elmúlt nyolc évben megduplázódott, 18 évvel ezelőtti értékekkel összehasonlítva pedig megnégyszereződött a kültéri megvilágítások és a városok fényének hatása.

Az eredmények könnyebb megértéséhez képzeljünk el egy gyermeket, aki úgy születik, hogy hozzávetőlegesen 250 csillagot lehet látni az égen. Mire ő elvégzi az általános iskolát, addigra csupán 100 csillag lesz már látható.

Ez a hirtelen romlás a szakértők meglátásai szerint a LED-ek elterjedése miatt lehet. Ezek ugyanis adott teljesítmény mellett sokkal több fény kibocsájtására képesek, mint a hétköznapi izzók. Ezeknek az égőknek a fénye könnyebben szóródik szét a légkörben, vagyis jobban akadályozzák az ég besötétedését.

A helyzetet tovább rontja, hogy az elmúlt években az alacsony Föld körüli pályára állított több ezer műhold is nehezebbé teszi a csillagászok munkáját. Bár jobb eredmények reményében megpróbálták a városi fényektől távolabb felhúzni az obszervatóriumokat, a jövőben még ez a törekvés is kevésnek bizonyulhat.

„A Nemzetközi Űrállomásnak a Föld éjszakai féltekéjéről készült képeit és videóit nézve az embereket általában csak a városi fények szépsége ragadja meg, mintha azok egy karácsonyfán lévő égők lennének. Nem érzékelik, hogy ezek a képek a környezetszennyezést mutatják"

— olvashatjuk a ScienceAlert cikkében.

A tanulmány szerzői egy megfékezési stratégiát is kidolgoztak, amivel a kültéri világítások fényességét korlátoznák. Ezáltal meg lehetne menteni azokat a területeket, ahol még nem homályosultak el teljesen az égbolt legapróbb csillagai.

Nyitókép: Unsplash/Greg Rakozy