Pár az ágyban

Szakállas a párod? Jobb, ha vigyázol

Akár bakteriális bőrfertőzést is kaphatunk, ha a pasinknak arcszőrzete van.

Egy TikTok-felhasználó nemrég megosztotta történetét, melyben elmesélte, mi történt az arcával, miután megcsókolta a barátját, akinek arcszőrzete van. Az eredmény nem túl kellemes bőrprobléma, melyről Mamina Turegano bőrgyógyász azt mondja, hogy általában kétféleképpen történhet: a partner szakállán lehetnek baktériumok (általában staphylococcus aureus) vagy a szakállas személyt megcsókoló személy lehet a staphylococcus hordozója.

A Mayo Clinic szerint a staphylococcus általában a bőrön vagy az orrban található baktériumtípus. A baktérium leggyakrabban vágások, horzsolások és bőr-bőr érintkezés útján terjed, de a legtöbbször ezek a baktériumok nem okoznak problémát, vagy viszonylag kisebb bőrfertőzéseket eredményeznek. Sok ember hordozza a staphylococcus baktériumot, és soha nem alakul ki nála staphylococcus fertőzés. Emellett meglehetősen gyakori, a Cleveland Clinic szerint becslések szerint minden harmadik amerikai bármikor hordozója a staphylococcus baktériumnak.

Ha megcsókolunk valakit, akinek arcszőrzete van, a szakálla vagy borostája vághat vagy horzsolásokat okozhat a bőrünkön, a baktériumok bejuthatnak oda. Ha pedig a partnerünk szakálla staphylococcus baktériumokat rejt, a szakáll okozta apró bőrsértés lehetővé teszi, hogy a baktériumok bejussanak a befogadó bőrébe, és fertőzést okozzanak – magyarázza Turegano.

Egy másik lehetőség, hogy ha a szakállas férfit csókoló személy a staphylococcus hordozója, a szakállból származó trauma aktiválhatja a staphylococcust a befogadó bőrén, amely aztán pusztítást akar végezni a bőrön. Ez az eset az esetek 20-30 százalékában fordul elő Turegano szerint.

@brutamerica

People are reporting "beard burn" or "mustache rash" after kissing someone with a beard. But that's not exactly what causes it …

♬ original sound - Brut.

A videó alapján Turegano szerint ez a konkrét fertőzéstípus ótvarnak (impetigo) tűnik, amely általában a staphylococcustól származó bakteriális fertőzés.

„Az impetigo egy meglehetősen gyakori bőrfertőzés, amely nagyon fertőző lehet, és sebek vagy hólyagcsomók formájában jelentkezik, általában az arcon az orr vagy a száj körül, de bárhol lehet a testen.”

Az impetigo jellemzően mézes-kérges színű megjelenésű, vagy a belőle lefolyó folyadéktól száradt sárgás/narancsos, savós kéreg. Bár leggyakrabban kisgyermekeknél vagy csecsemőknél fordul elő, bármely életkorban előfordulhat. Az impetigo helyileg vagy szájon át szedhető antibiotikumokkal kezelhető.

Azért nem kell nagyon megijedni, ha szakállas pasival csókolózunk, nem olyan valószínű, hogy akkora problémánk lesz. Turegano szerint bármennyire is gyakori, hogy az emberek kórokozó baktériumokat hordoznak a bőrükön, az ilyen esetek előfordulási aránya még mindig alacsony.

Megjegyzi azonban, hogy mindez számtalan tényezőtől függhet, például a bőrgátunktól, a bőr mikrobiomjától, az immunrendszerünk állapotától, a szakállszőrzet durvaságától vagy a stressz szintjétől. Ha minimalizálni szeretnénk a kockázatot, a következőket érdemes tenni. Először is, a szakállasoknak vagy arcszőrzetűeknek gondoskodniuk kell arról, hogy a szakállukat rendszeresen ápolják, és rendszeresen mossák meg – az ajánlás szerint naponta egy-két alkalommal.

Ahogy az arcon is felhalmozódnak az elhalt hámsejtek és a szennyeződések a nap folyamán, úgy a szakállon is. Mivel a szakállszőrzet még inkább ki van téve a nyálnak és az ételeknek, így fogékonyabbá válhat a bosszantó baktériumokra. Turegano antibakteriális sampon használatát ajánlja a szakállra.

Ami pedig a másik felet érinti, fontos, hogy a bőrüket is tisztán és egészségesen tartsák. Dr. Turegano azt javasolja, hogy naponta legfeljebb kétszer mossuk meg az arcunkat, és rendszeresen hidratáljuk, hogy a bőrgát egészséges maradjon. Ha bőrirritációt érzünk, miután olyasvalakivel csókolóztunk, aki szakállas, érdemes közvetlenül utána megtisztítani a területet, és vazelines alapú termékkel bekenni.

(Popsugar)

Nyitókép: Unsplash