Vilmos herceg és Harry herceg katonai egyenruhában

Vilmos herceg mérges volt Harry esküvői szakálla miatt — kinek volt igaza?

Harry herceg az esküvőjén megszeghetett egy etikettszabályt, ami Vilmos hercegnek is szemet szúrt. Ez nem volt más, mint a vőlegény szakálla. Még a nagy nap előtt az idősebb testvér emlékeztette is öccsét a borotválkozásra, de ő nem fogadott szót. Mit mond egy szakértő erről a döntésről?


Harry herceg még a Spare — tartalék — című memoárjának megjelenése előtt interjúkban népszerűsítette a könyvének érkezését. Az egyik ilyenben kitért arra a beszélgetésre, ami közte és testvére, Vilmos herceg között zajlott még a Meghan Markle-el kötött házassága előtt. Akkor a mostani walesi herceg utasítani próbálta öccsét, hogy borotválja le a szakállát az esküvőre.

Valószínűleg az idősebb testvért zavarta, hogy Harry katonai egyenruhában áll majd az oltár előtt úgy, hogy megtartja az arcszőrzetét. Ez szerencsére a fiatal vőlegénynek is eszébe jutott korábban, éppen ezért külön engedélyt kért a néhai II. Erzsébet királynőtől a szakálla megtartására.

Az interjút követően a közösségimédia-oldalakon számos vita indult el arról, hogy vajon tényleg helyes döntés volt-e a szakáll megőrzése. Erről a témáról egy etikettszakértő így nyilatkozott:

„A férfiaknak nincs hagyományos kötelességük, hogy hivatalos alkalmakkor leborotválják a szakállukat. Az egész szakállkérdés a katonasághoz kötődik. A brit hadseregben 1916 óta (néhány kivételtől eltekintve) tilos a szakáll, és csak a hadseregben, a tengerészgyalogságnál és a RAF-nál engedélyezett a bajusz. A szakáll ezekkel ellentétben viszont régi hagyománynak számít a haditengerészetnél.”
Harry herceg \u00e9s Meghan Markle az esk\u00fcv\u0151j\u00fck napj\u00e1n

Fotó: Getty

Ennek ellenére a modern királyi család férfiaira— akiktől elvárják a katonai öltözéket bizonyos alkalmakon — már nem ezek a szabályok vonatkoznak. Luke Benson, hivatásos fodrász mindehhez hozzáfűzte, hogy ma már régimódinak számít, hogy bizonyos pozíciók megkövetelik a haj és a szakáll kinézetét, amennyiben az nem a biztonságot szolgálja.

„Azt hiszem, manapság a férfiak számára teljesen normális, ha szakállasok vagy borostásak az esküvőjük napján. Amennyien azt ápoltan tartják, akkor elfogadható. Személy szerint még a saját vőfélyeimre sem erőltetném rá a nézeteimet, nemhogy a vőlegényre.

Elvárnám a vendégektől, hogy rendezettnek tűnjenek, de azt is szeretném, hogy önazonosan nézzenek ki, és a lehető legmagabiztosabbnak érezzék magukat”

— olvashatjuk az Independent cikkében Benson meglátásait.

Mindezek mellett fontos megjegyezni, hogy Harry herceg stílusának egyik elengedhetetlen eleme a szakáll, így nélküle valószínűleg jobban szorongott volna az oltárnál.

Nyitókép: Getty