Vilmos herceg, Katalin hercegné és Harry herceg

Harry herceg állítása szerint Vilmos és Katalin esküvője tele volt hazugságokkal​

Harry herceg a nemsokára megjelenő memoárjában több titokról is lerántja a leplet testvérével kapcsolatban. Többek között a sussexi herceg azt is elárulja, hogy a Vilmos és Katalin hercegné esküvőjén betöltött szerepe valójában hazugság volt, és csak rá volt kényszerítve a feladat.


Harry herceg memoárja a Spare címet kapta, mely magyarul tartalékot jelent. Ezzel a névadással utalnak arra a neveltetési módra, melyben Harry hercegnek fel kellett nőnie. Mivel Vilmos örökli majd a trónt apja, Károly király után, így a fiatalabb testvér minden szempontból a háttérbe volt szorítva egész életében.

A könyv január 10-én lesz publikálva, azonban egy véletlen folytán Spanyolországban már napokkal korábban kiadásra került. Ennek köszönhetően — illetve azért, mert számos híroldal már idő előtt hozzájuthattak egy-egy példányhoz — már bőven akadnak rövid ismertetők és elemzések a kötet tartalmáról.

Többek között már azt is tudni lehet, hogy Harry nyilvánosságra hozta egy Vilmos herceggel folytatott vitájának részleteit, mely során a jövőbeli uralkodó fizikailag bántalmazta testvérét. A veszekedés kiindulási pontja Meghan Markle jelenlétének médiában keltett visszhangja volt.

Kapcsolódó cikkünket itt lehet elolvasni.

A témák között helyet kapott Vilmos és Katalin hercegné esküvője is. Harry elárulta, hogy kénytelen volt belemenni abba a hazugságba, hogy tanúként és egyfajta vőfélyként is helytálljon bátyja mellett. Erre azért volt szükség, hogy megóvják Vilmos két legközelebbi barátját — James Meade-et és Thomas Van Straubenzeet — az életükbe való betekintéstől.

Harry herceg Vilmos \u00e9s Katalin hercegn\u00e9 esk\u00fcv\u0151j\u00e9n

Fotó: Getty

Elméletileg a két barátnak kellett volna mondani az ünnepélyes beszédet, hiszen maga a vőlegény is így akarta. Ennek ellenére a feladat Harry hercegre hárult. A visszaemlékezések között a szerző arra is kitért, hogy Vilmos herceg miként üdvözölte a rajongóit, akik a Buckingham-palota mellett gyülekeztek az esküvő alkalmából.

Állítólag a mostani walesi herceg — az Independent cikkében leírtak alapján — még akkor is alkoholszagot árasztott és még a korábban elfogyasztott rum hatása is érezhető volt rajta. Ennek orvoslására Harry adott neki egy mentolos cukorkát.

Egy korábbi írásunkban beszámoltunk arról, hogy a memoár központi témaköre a Diána hercegné halálát követő gyász és hiányérzet. Ez az az élmény, ami Meghan Markle férjének egész életét befolyásolta. Ez az érzés, valamint a betöltött szerepköre vezetett például odáig, hogy tinédzserként kokainhoz nyúlt.

A kiadásban Harry nyíltan vall ezekről a tapasztalatairól, a palotán belüli nehézségekről, valamint az életének olyan részleteiről, melyekről korábban egy királyi személy sem beszélt nyilvánosan.

Nyitókép: Getty