Tükör előtt fogat mosó nő

Ezek a fogmosási hibák, amik komoly károkat okozhatnak

Ha már régóta kialakult fogmosási rutint követünk, valószínűleg nem vesszük észre, ha hibákat követünk el a szájápolásban. Az alábbi 7 gyakori hibát sokan elkövetik, de érdemes odafigyelni rá, hogy ne így legyen.

1. Rossz sörte

A keményebb sörte károsíthatja a zománcot, a gyökereket vagy a fogínyvonalat a szájban, ezért érdemes kifejezetten puha és sok sörtéjű fogkefét választani.

2. Nem alapos fogmosás

Van egy fogmosási rutinunk, amit szívesen alkalmazunk a szájápolás során, esetleg egy dal, amit közben dúdolunk? Bármit is csinálunk, az legalább két percig tartson. Gyakori hiba, hogy 30 vagy 60 másodperc elegendő ahhoz, hogy a szánkat alaposan megtisztítsuk.

3. Nem elég gyakori fogmosás

Az általános ajánlás szerint minden étkezés után fogat kellene mosni, mivel az ételekből származó cukrok és baktériumok megülnek a zománcon. Persze, ezt szinte senki sem tartja be, de minimum naponta kétszer mossunk fogat, jellemzően reggel, hogy megszabaduljunk az éjszakai baktériumfelhalmozódástól, és este, a napi felhalmozódás eltüntesése érdekében.

4. Rossz irány

Mindig körkörös mozdulatokkal mossuk a fogunkat a sörtével, hogy eltávolítsuk az ínyfelszín alatt megbújó baktériumokat.

5. Bizonyos részek elhanyagolása

Ha mindig ugyanazt a rutint alkalmazzuk, előfordulhat, hogy bizonyos helyeket kihagyunk a fogmosás során. Próbáljuk ki, hogy minden alkalommal más kiindulópontnál kezdjük a fogak tisztítását.

6. Nyelv tisztításának kihagyása

A baktériumok a nyelven felhalmozódva, átterjednek a fogakra. A nyelv tisztán tartása segít csökkenteni a rossz leheletet, és segít a fogak egészségének megőrzésében.

7. Csak a fogak külső oldalának mosása

A fogak hátsó része is fontos, ezért győződjünk meg róla, hogy megfelelően tartjuk a fogkefét, hogy elérjük a hátsó oldalakat.

(Eriks Dental Group)

Nyitókép: Shutterstock