Fogkefék színes rózsaszínű háttéren

Ezért nem mindegy, hogy reggeli előtt, vagy után mosunk fogat

Az általánosan elfogadott konszenzus szerint naponta kétszer kellene fogat mosnunk. Azt illetően azonban különböznek a vélemények, hogy pontosan mikor is kell így tennünk.

Sokan vannak úgy, akik az evés előtti fogmosást kontraproduktívnak tartják, hiszen miért azelőtt tisztítanák meg fogaikat és szujat, hogy abba étel kerül, a másik nyomós ok pedig az, hogy a fogkrém íze miatt sokszor számos étel íze is rossz lesz.

Ettől függetlenül azonban mégis az cselekszik helyesen, aki étkezés előtt ragad fogkefét, írja a Real Simple.

A fogorvosok szerint az egész a lepedék és a savas melléktermékek miatt van. Amikor reggel első dolgunk a fogmosás, eltávolítjuk az összes lepedékes biofilmet, amely alvás közben felhalmozódott (ez okozza a reggeli szájszagot).

A lepedéket nagyjából 12 óránként kell eltávolítani a fogak felszínéről, ezért a fogmosás és a nyelvmosás rögtön ébredés után ideális. Az étkezés előtti fogmosás szintén védőgátat képezhet a fogainkon az ételekben lévő savakkal szemben.

Ha fogmosás nélkül eszünk, lényegében úgy tesszük mindenzt, hogy a lepedék a fogainkon van. Mivel a lepedék az elfogyasztott ételeket használja fel arra, hogy még több baktériumot és savas mellékterméket termeljen, a fogmosás közvetlenül evés után körbesúrolja a szánkban lévő savakat.

Ráadásul a fogzománc átmenetileg meggyengül evés után, így a túl korai fogmosás növelheti a zománc demineralizációjának kockázatát (ami problémát jelenthet, ha már amúgy is ki vagyunk téve a fogszuvasodás kockázatának).

A reggeli előtti fogmosás szabálya alól kivételt képez, ha az étkezés sok cukrot tartalmaz, például fánkot vagy cukros gabonapelyhet. A cukor megmaradása a legrosszabb dolog a fogak számára, ezért az utána történő fogmosás segíthet megelőzni a szuvasodást. Ne feledjük azonban, hogy a legtöbb reggeli étel savas, beleértve a gyümölcsöt, a narancslevet és a kávét is, ezért általában jobb reggeli előtt fogat mosni.

Ha egyáltalán nem bírjuk elviselni, hogy kávés lehelettel megyünk dolgozni, érdemes fogmosás helyett vízzel átöblíteni a szájunkat, hogy segítsen kimosni a savakat. Ha pedig mindenképpen fogat akarunk mosni reggeli után, próbáljunk meg egy kicsit várni az étkezés után, hogy a savak semlegesedjenek. Körülbelül 30-45 percbe telik, amíg a nyál remineralizálódik, és a zománc visszaáll a korábbi állapotába.

Ha tényleg többet szeretnénk tenni a lepedék elleni küzdelem terén, akkor reggeli előtt és 30 perccel azután is moshatunk fogat. Ez nagy kérés, de a fogorvosok egyetértenek abban, hogy ez a legjobb megoldás a lepedékképződés és a saverózió megfékezésére, miközben hatékonyan eltávolítja a reggeli összes ételmaradékát.

Nyitókép: Shutterstock