Feldíszített karácsonyfa, körülötte ajándékok

Így tartsd frissen a karácsonyfádat

Az alábbi tippek betartásával könnyen elkerülhető, hogy karácsonyfánk korán kiszáradjon.

1. Tartsuk a karácsonyfát árnyékos, hűvös helyen

Bár minden perc napsütésnek örülünk télen, a karácsonyfák annál kevésbé. A közvetlen napfény hatására a karácsonyfa elfonnyad, az addig zöld tűlevelek néhány nappal később barnává és törékennyé válnak.

2. Hidratálás

Ahogy a bőrünk, úgy szomjazik a vízre a karácsonyfánk is. Egy másik biztos módja annak, hogy a fa idő előtt elpusztuljon, ha hagyjuk, hogy kiszáradjon a vize. A karácsonyfáknak sok vízre van szükségük, különösen a vágást követő első 48 órában.

Ne hagyjuk, hogy a karácsonyfa állványa kiszáradjon, mert onnan már nincs visszaút, akkor sem, ha másnap újra feltöltjük. Ha a fa nem kap vizet, akár csak egy órára is, a nedv kiszivárog és megdermed, lezárva a fa tövét, így az nem tud több vizet felvenni.

3. Tartsuk a fűtőtestektől és a légkondicionálóktól távol

A fák kényesek nem szeretik a túl meleg helyiségeket, azonban a légkondicionálás még károsabb a tűlevelekre és a fa általános egészségére. Éppen ezért soha ne helyezzük a karácsonyfát a légkondicionáló berendezés közvetlen közelébe, sem a radiátor mellé.

4. Mindig vágjuk le az alját, mielőtt vízbe tennénk

Ha a fa félóránál hosszabb ideig nincs vízben, mindenképpen le kell vágni valamennyit a végéből, akár csak fél centimétert. Ez lehetővé teszi a fa számára, hogy vizet vegyen fel, és megszabaduljon a megdermedt nedvtől.

Mikor szedjük le a karácsonyfát?

A hagyomány szerint a karácsonyfát a tizenkettedik éjszaka, azaz karácsony napja után 12 nappal kell levenni. Ez január 5. vagy 6. napja, Vízkereszt, manapság azonban egyre többen látjuk, hogy a fát praktikusabb időpontokban veszik le. Sok városi iroda például már karácsony napja előtt leveszi a fát, mivel tudják, hogy január közepéig senki sem lesz az irodában.

Persze, mi tovább is csodálhatjuk saját karácsonyfánkat, és a fenti tippeket betartva, valószínű, hogy sokáig fogja bírni.

(MISA)

Nyitókép: Shutterstock