Újságpapírból készült karácsonyfa

5 fenntartható módja a karácsonyi ünneplésnek a pénztárcánk és a bolygó érdekében

A karácsonynak és szilveszternek nem feltétlenül kell a mérhetetlen étel-és ajándékhalmokról szólnia. Ünnepelhetünk költséghatékonyabb és fenntarthatóbb módon, de ugyanolyan boldogan. 5 módot mutatunk, melyekkel költségvetés- és bolygóbarát módon ülhetjük meg az ünnepeket.

1. Növényi alapú karácsony

Igaz, megszakítjuk a hagyományokat a húsos ételek növényi alapú alternatívákra cserélésével, de nyomós okkal. A növényközpontú étrend nem csak az egészségre előnyös (például a szív- és érrendszeri betegségek és az általános halálozás kockázatának csökkentésére), de kevesebbe is kerülhetnek.

Egy 2021-es kutatás szerint a hüvelyeseken (bab) és teljes kiőrlésű gabonákon alapuló vegetáriánus és vegán étrendek voltak a legolcsóbbak a többi vizsgált étrendhez képest.

Emellett az állati eredetű élelmiszerek növényi alapúakkal való helyettesítése gyakran a környezetre is jelentősen kíméletesebb. Egy 2019-es tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a mindenevő étrendről a vegán vagy ovolakto vegetáriánus (tejtermékeket és tojást fogyasztó) étrendre való áttérés 50 százalékkal, illetve 35 százalékkal csökkentette a személyes üvegházhatású gázkibocsátást.

2. Tartós dekorációk

A jobb minőségű dísztárgyak tovább tartanak, így ha megvásárlásukkor nem is, de hosszú távon garantáltan pénzt takaríthatunk meg, ráadásul később kerülnek a szemétbe is.

A másik szempont az, hogy a magasabb ár megállásra késztethet sokakat, ami megfontoltabb vásárlásokhoz vezethet.

3. Ajándékozzunk élményeket

Az ünnepek számos új tárgyat hozhatnak az otthonunkba, melyek egy része sokszor kihasználatlanul hever évekig a csomagolásban. Éppen ezért érdemes inkább élményekkel ajándékoznunk, mint tárgyi dolgokat. Ezek többek között lehetnek koncert-és színházjegyek, házi készítésű ételek, egy közösen eltöltött délután vagy nyaralás.

4. Kreatív ajándékcsomagolás

Mindenki szereti a szépen becsomagolt ajándékokat, de rengeteg hulladékot termelünk vele, ráadásul sokszor azonnal a kukában végzik a szebbnél szebb papírok. Ha környezetbarátabb (és olcsóbb) alternatívát keresünk, érdemes az ajándékokat olyan újrafelhasználható háztartási cikkekbe csomagolni, amelyek már megtalálhatók az otthonunkban, például sálakba vagy sütis dobozokba. Újrahasznosítható vagy komposztálható megoldásként a régi könyvek vagy térképek is szuper megoldást nyújtanak.

Ha mi magunk készítenénk a csomagolópapírt, vegyünk bevásárlótáskákat vagy egy tekercs hentespapírt, és filctollakkal vagy matricákkal díszítsük.

5. Karácsonyfa alternatíva

Mi a közös egy cserepes növényben, egy könyv halomban és egy emeletes tálcában?

Mindegyik olcsó és környezetbarát, ráadásul kreatív alternatívái az élő vagy műkarácsonyfának. Bár egy jól feldíszített fenyőfa gyönyörű tud lenni, de nem túl bolygóbarát. Ha választani kell a valódi vagy a műkarácsonyfa között, az igazi karácsonyfa jobb környezetvédelmi megoldás, mivel támogatja a fafarmokat, és komposztálható, tűzifaként újrahasznosítható, vagy természetvédelmi és élőhelyvédelmi projektekre adományozható.

Azonban ha a legfenntarthatóbb opciót keressük (a költségvetésben is), keressünk otthonunkban olyan tárgyakat, amelyekből hulladékmentes „fát” készíthetünk. Díszítsünk fel egy szobanövényt, egy könyvespolcot vagy létrát zölddel, vagy akár egy nagy krétatáblára/vászonra rajzoljunk karácsonyfát.

Egy cserepes fenyőfát is tarthatunk egész évben az erkélyen/udvaron, hogy aztán minden ünnepi szezonban újra és újra felhasználhassuk.