Lány fülhallagatóval, lila háttér előtt

Ezért tisztítsd rendszeresen a fülhallgatódat

A legtöbb ember, ha őszintén a szívére teszi a kezét rájön, hogy nem tisztítja elég gyakran és megfelelő alapossággal fülhallgatóját. Pedig a higiénia betartása ennél az eszköznél is rendkívül fontos, hiszen a fülhallgatók nem megfelelő használata egészségügyi problémákhoz vezethet.


A különböző fülhallgatók rendszeres használata szakértők szerint egészségügyi problémákhoz vezethet: túlzott fülzsír, fülfájdalom vagy fülzúgás is jelentkezhet. Fontos, hogy ezeknek az eszközöknek a használata után hagyjuk szellőzni hallójáratainkat és rendszeresen tisztítsuk és fertőtlenítsük az eszközt.

A túlzott fülzsír, a fülfájdalom, a fülzúgás (fülcsengés), valamint a gombás és élesztőgombás fertőzések lehetséges következményei annak, ha nem tisztítjuk a fülhallgatót - írja a Healthline.

Azonban fülünk egészségét megőrizhetjük, ha tisztában vagyunk vele, hogy hányszor és hogyan kell tisztítanunk eszközeinket.

A tisztítási folyamatnak két része van, és mindkettő fontos a fülproblémák megelőzésében. Elengedhetetlen a fülhallgató minden szilikon tartozékának tisztítása és fertőtlenítése, a felgyülemlett fülzsír eltávolítása és a potenciálisan káros baktériumok elpusztítása érdekében.

Bár a fülzsír egy teljesen természetes dolog, amely segít megvédeni a fülünket, könnyen megakadhat a füldugóban. Ez barátságos környezetet teremt a baktériumok szaporodásához, nem beszélve arról, hogy tompítja a fülhallgató hangminőségét.

Ezen kívül kulcsfontosságú a külső hallójárat szellőztetése - a külső fül és a dobhártya közötti rész - és hagyni kell kiszáradni a fülhallgatók használata között. Szakértők pár óra szünetet javasolnak.

Tisztítás házilag

Alkoholos törlőkendővel hatékonyan megtisztíthatjuk a készülékeinket, ez főként azoknak szükséges, akik sportoláshoz is használják a fülhallgatót. De bármilyen egyéb puha törlőkendővel, vagy vattapamaccsal is tökéletesen megtisztítható, amire tehetünk tiszta ecetet, vagy alkoholt is.

A nedves törlőeszközünkkel óvatosan töröljük át a fülhallgatót és győződjünk meg róla, hogy távozott a fülzsír, az izzadság és az elhalt bőrdarabkák. Az eszköz levehető szilikon részeit pedig szappanos vízzel is átmoshatjuk. Tisztítás után mindenképp várjuk meg, míg teljesen megszárad az eszköz, utána használhatjuk újból.

Nyitókép: Shutterstock