Egy nő pánikol a földön ülve

​5 furcsa fóbia, melyek tudat alatt meghatározhatják az életed

A fóbiáknak nagyon sok fajtája létezik a világon, melyek többségéről nem is tudnak az emberek. Alábbi cikkünkben olyan ritka félelmeket gyűjtöttünk össze, amikben bárki szenvedhet, viszont nagyon kevesen tulajdonítanak nekik jelentőséget.

1. Nomofóbia: a mobiltelefon nélkülislgének félelem

A mobiltelefon-függőséggel együtt szokott jelentkezni ez a félelem, hiszen azok tapasztalhatják, akiknek lemerült, otthon maradt vagy bármilyen oknál fogva nem használható a telefonjuk. Ilyenkor a szorongás szélsőséges tüneteit érezhetik. Bár magát a félelmet kifejezetten ritkának tartják a szakértők, ezzel szemben a függőség már egy nagyon elterjedt jelenség, a kettő között pedig hajszálvékony a határ.

2. Xanthofóbia: a sárga színtől való félelem

Ez a rettegés könnyedén megzavarhatja a mindennapi életet, hiszen a citromsárga szín nagyon sok helyen megjelenik. A xanthofóbiás emberek kellemetlenül érezhetik magukat a sárga ételek fogyasztásától, vagy akár egy sárga virág, esetleg egy ház véletlen megpillantásától is.

3. Optophobia: rettegés a szem kinyitásától

A szem kinyitásától való félelem — a legtöbb fóbiához hasonlóan — egy traumatikus élmény következtében jelentkezik. Akik ebben szenvednek, sokkal szívesebben maradnak otthonaikban vagy kevéssé megvilágított helységekben. Számukra igazán nehéz a mindennapi teendők elvégzése, ugyanis gyakran bonyodalmakba ütköznek a szemük kinyitása nélkül, az érzés pedig gyakran szorongásos zavarral társul.

4. Hippopotomonstrosesquippedaliophobia: félelem a hosszú szavaktól

Ironikus módon egy nagyon hosszú nevet adtak a hosszú szavaktól való félelemnek. Úgy tartják, hogy első sorban amiatt a szégyenhelyzettől alakulhat ki, amikor az emberek nem tudnak kiolvasni egy szót közönség előtt. Így gyakori félelem általános iskolások körében, mellettük pedig a diszlexiásoknál.

5. Fobofóbia: félelem a különböző fóbiáktól

Tekintve, hogy szinte mindennel kapcsolatban kialakulhat fóbia, így, önbeteljesítő jóslatként valaki magától a fóbiától retteg. Ez az érzés egyfajta szabadon lebegő szorongásként írható le. Legtöbb esetben más fóbiákkal együtt vagy azok következtében tudják azonosítani. Az ebben szenvedő emberek gyakran kerülik a társas helyzeteket, valamint az olyan szituációkat is, melyekben akár csak egy kicsit kényelmetlenül érezhetik magukat.