egy futó ember lába felfelé haladva a lépcsőn

​Már tíz perc futás is javítja a hangulatot és jobb reakcióidőt eredményez​

Egy frissen kiadott tanulmány szerint nem feltétlen kell órákon át edzenünk ahhoz, hogy látható egészségügyi eredményeket produkáljunk, hiszen minimális, mérsékelt intenzitású kocogás után is tapasztalhatjuk a mozgás pozitív hatásait. A kutatás során a szakértők a hangulatra gyakorolt hatást és a kognitív funciók emelkedését kísérték figyelemmel.

A kutatók a tanulmány kísérleti fázisában az agy prefrontális kérgét vizsgálták, szerintük ugyanis futás közben fokozott véráramlás fedezhető fel ezen a területen. Ez a rész felelős a végrehajtó funkciókért és a hangulat szabályozásáért. A nagyobb terhelés következtében megnövekedik a tudatalatti kontroll, hiszen egyenlően kell figyelnünk az egyensúly megtartására, a mozgás irányára és a meghajtásra is.

Mindezeket figyelembe véve az emelkedett aktivitásszint miatt beindulnak agyi funkcióink, ami a kedélyállapotunkra és a reakcióidőnkre is kihatással van.

A vizsgálatok során összesen 26 alanyt vizsgáltak meg tízperces futókörök utáni szünetekben. Alkalmazták többek között a szín-szó tesztet, amely során egy piros színű tollal felírták egy táblára a „zöld” szót. A futóknak nem utóbbi, hanem az íróeszköz színét kellett megválaszolniuk.

A résztvevők mérhetően gyorsabban tudtak reagálni mozgás után, és pozitívabb hangulatról is számoltak be, mint korábban, ezzel pedig bizonyították a kutatók hipotézését.

egy fut\u00f3 n\u0151

Fotó: Unsplash/Cameron Venti

Mindez bizonyíték arra, hogy nem feltétlenül kell sokat mozognunk ahhoz, hogy fokozni tudjuk kedélyállapotunkat és kognitív funkcióinkat. Egy korábbi tanulmány már alátámasztotta, hogy egy rövidtávú kocogás is javítja a mentális koncentrációt, a szív egészségét és az általános anyagcsere folyamatokat is javítja.

Nyitó: Unsplash/Bruno Nascimento