
A koktél, ami garantáltan az idei év legnagyobb sztárja lesz – recept!
Az elmúlt időszakban a gasztronómiai magazinokban egyre többet lehet hallani a Gin Blossom nevű különleges koktélról, melyet egy évtizede alkotott meg a világ egyik legelismertebb bartendere. Mutatjuk, hogyan és milyen alapanyagokból készül az izgalmas ital.
A Gin Blossom az a koktél, amit idén valószínűleg mindenhol látni fogunk, ugyanis az egyedülálló, gyümölcsös jegyeket vegyítő ízvilág újra reneszánszát éli.
A koktél valójában a martini egyik változata, mely egyenlő arányban tartalmaz blanc vermutot, valamint sárgabarack ízű eau de vie-t (egyfajta francia gyümölcspárlatot). Utóbbit bár gyümölcsből desztillálják, teljesen száraz és 40% körüli alkoholtartalmú. A koktélt Julie Reiner bartender alkotta meg 2008-ban a New York-i Clover Club bárban, elsődleges inspirációja pedig a 19. századi koktélkönyvekben szereplő baracklikőr volt.
„Akkor dolgozom a legjobban, ha egy adott összetevőre korlátozódom. A Clover Club nyitó menüjén dolgoztam, és szerettem volna egy Martinit és egy Manhattan-variációt. Reméltem, hogy ezek modern klasszikusok lesznek, amelyek örökre az étlapon maradnak. A Manhattan-variációban, ami a The Slope volt, sárgabaracklikőrt használtam, a Martini-variációban, a Gin Blossomban pedig eau-de-vie-t”
– fejtette ki a Food & Wine nevű lapnak.
A koktél elkészítéséhez Reinert az 50/50 Martini receptje inspirálta, amely egyenlő arányban tartalmaz gint és vermutot. A Gin Blossom esetében ez az arány a blanc vermut és a barackos eau-de-vie között oszlik el. A gyümölcsös, enyhébb aromáknak köszönhetően a Gin Blossom réteges, gazdag ízvilággal rendelkezik. A koktél elegáns finomsága egyébként a hígításból is adódik, a Clover Clubot ugyanis, mielőtt a pohárba öntik, 30 másodpercen keresztül jégen kevergetik.
Egyedülálló, nem túl intenzív, ám mégis érdekes ízjegyei miatt annak is tetszeni fog, aki alapvetően nem szereti a gin ízét.
Hozzávalók:
- 4 cl gin
- 2,5 cl sárgabarack ízű eau de vie
- 2,5 cl blanc vermut
- néhány csepp narancsos keserűlikőr (ízlés szerint)
- narancshéj a díszítéshez
Így készítsük el:
- Töltsünk meg egy keverőpoharat jéggel. Adjuk hozzá a gint, az eau-de-vie-t, a vermutot és a narancsos keserűlikőrt. Keverjük alaposan össze, nagyjából harminc másodpercig.
- Szűrjük át egy hűtött talpas pohárba, és díszítsük narancshéjjal.
Nyitókép (csak illusztráció): Shutterstock