Egy stresszes diáklány a könyvei mellett tanul

Ezzel a gondolkodásmóddal csökkentheted a tanulás miatti stresszt

A stresszt nem lehet elkerülni, vagy figyelmen kívül hagyni, viszont a megfelelő gondolkodásmóddal hamarabb túl lehet rajta lendülni. Egy tanulmány során szakértők két olyan szemléletet azonosítottak, melyek segítenek kihozni a maximumot a negatív helyzetekből.


A mai világban tinédzsernek lenni stresszes. Annak ellenére, hogy nem kell még megküzdeniük olyan felnőttes problémákkal, mint a pénzkeresés, az adózás vagy a bevásárlás, nekik is megvannak a saját gondjaik. Ez adódhat például az identitástudat kialakításából, a tanulmányi követelményekből, vagy esetleg a jövőjük tervezéséből is.

A két kulcsfontosságú szemlélet, amit a szakértők találtak, azok a növekedés, valamint a stresszből nyerhető fejlődés gondolkodásmódja. Az első azt a tudatot foglalja magába, hogy képességeink nem állandók, tehát tudjuk fejleszteni őket. A második éppen ellenkezőleg, magából a kialakult stresszből merít energiát a továbblépéshez.

Eszerint a nehézségek és a stressz megtapasztalása előnyökkel jár, mivel olyan fiziológiai válaszokat serkent, melyek segítenek optimalizálni a teljesítményt. A kutatók a kettő ötvözetét mutatták be. A növekedési gondolkodásmód segít abban, hogy optimistábban értékeljék a helyzeteket, míg a másik arra mutat rá, hogy miként segíthet a stressz ahelyett, hogy hátráltatna.

Egy l\u00e1ny stresszes a tanul\u00e1s miatt

Fotó: Shutterstock

A tanulmányban 4 ezer résztvevő működött együtt a szakemberekkel, feladatuk pedig az volt, hogy végezzenek el egy félórás, online tréninget. Az eredmények kimutatták, hogy a tanulóknak alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri reaktivitásuk, a napi kortizolszintjük, a szorongásuk, illetve javult a tanulmányi sikerük és a közérzetük is.

Fontos megjegyezni, hogy ezt az eredményt kifejezetten a szóban forgó szemlélet hatására érték el a Psychology Today cikkében leírtak alapján.

Nyitókép: Shutterstock