meditációs póz a szükséges eszközökkel együtt

15 lélekerősítő gyakorlat, amikkel céltudatosabban kezelhetjük a stresszt

Amikor az ember nehéz időszakon megy át, gyakran valami mással próbálja elterelni a figyelmét. Ez azonban nem egészséges, mert a problémáink csak felületi kezelést kapnak. Annak érdekében, hogy a gondjainkat helyén tudjuk kezelni, itt van pár gyakorlat, amikkel megtalálhatod a zavaró tényezők gyökereit.


Ezek a praktikák éberségre és tudatosságra tanítanak, amik nemcsak arra tanítanak meg, hogy a helyükön kezeljük a problémákat, hanem arra is rámutatnak, honnan erednek azok. Ha ezt a képességet elsajátítjuk, akkor nem fognak megviselnni annyira a külvilág behatásai. A tevékenységek egy részét társaságban is lehet végezni, de ha kisgyerekünk van, akár őt is be lehet vonni, hiszen jót tesz nekik, ha korán megtanulják a gondok helyes kezelését.

1. A névjáték

Nevezzünk meg magunk körül három olyan dolgot, amit látunk, két olyat, aminek halljuk a hangját és végül egy érzést magunkban. Mindezzel megerősíthetjük a tested és a környezetünk közötti kapcsolatot.

2. Szándékképző gyakorlatok

Reggelente, mielőtt nekikezdünk a napi hajtásnak, szánjunk pár percet arra, hogy rögzítsük magunkban, mire is van szükségünk azon a napon. Reggeli után olvassunk egy felemelő könyvet, hogy jó hangulatban induljon a rutin, vagy pedig jógázzunk, hogy tudjuk, mire vágyik a testünk.

Ha inkább éjjeli baglyok vagyunk, akkor ez a lépés nehéz lehet, de csupán tíz perc is elegendő a gyakorlat elvégzéséhez.

3. Mély lélegzet

Ha stresszesek és túlterheltek vagyunk, akkor légzésünk zihálttá, röviddé és felületessé válik. Ilyen esetekben néhány mély levegővétel kitisztíthatja az agyunk, és jobban tudunk a jelen helyzetre koncentrálni, a problémák megoldásai pedig világosodni kezdenek.

A szakértők a négy másodperces technikát javasolják: négy másodpercig vegyünk egy mély levegőt, tartsuk bent ugyanannyi ideig, majd végül megint négy másodperc alatt fújjuk ki. A gyakorlatot érdemes legalább ötször megismételni.

reggeli medit\u00e1ci\u00f3

Fotó: Unsplash/Jared Rice

4. A Wiggle and Freeze játék

A gyerekek körében nagyon népszerű játék, hiszen kiélhetik a mozgásigényüket, viszont a felnőtt társaságokban barátok között is nagyon jó hangulatot tud varázsolni, és a közérzetre is hasznos hatással van.

A játék szabályai, hogy az ember mozoghat, ugrálhat, kalimpálhat bárhogy, viszont a freeze szó (megfagy) elhangzásakor meg kell állni. Ilyenkor érezhetjük, hogy a testünk remeg vagy bizsereg. Ezzel fejleszthetjük a tudatosságot a testi érzetekkel kapcsolatban.

5. Gyertyás meditáció

Igazán egyszerű gyakorlat: gyújtsunk meg egy gyertyát, üljünk kényelmesen és figyeljük, ahogy a láng ide-oda mozog és a kanóc egyre kisebb lesz. A gondolataink nyugodtan elkalandozhatnak meditálás közben.

6. Lassú teaivás

Ha szeretünk teázni, akkor csináljunk ebből egy rituálét! Készítés közben összpontosítsunk a vízforraló hangjára, a tealevelek színére, az illatokra. Ha a folyamatot lassabban csináljuk, akkor az ital, amit elfogyasztunk, felértékelődik, ezáltal egy kellemes érzés szabadul fel bennünk. Ha inkább kávésak vagyunk, abban az esetben is ugyanígy el tudjuk végezni ezt a gyakorlatot.

7. Lassú evés

Étkezéseink során hajlamosak vagyunk folytatni a munkát, filmet nézni, vagy akár házimunkát végezni. A kapkodás következtében túlehetjük magunkat, ami pedig stresszességhez, ingerültséghez vezethet.

Ennek az orvoslására van ez a kihívás: a lehető leglassabban próbáljunk meg elfogyasztani egy epret. Próbáljunk meg először harminc másodpercig falatozni. Figyeljünk az ízekre közben! Ezt bármilyen étellel el lehet játszani, a lényeg, hogy egy kicsit lelassítsuk a napi pörgés.

8. Hálalista

Ha rossz passzban vagyunk, akkor ez lehet a leggyorsabb módja annak, hogy észrevegyük az élet szépségeit. Lefekvés előtt vagy reggel írjunk le öt olyan dolgot, amiért hálásak vagyunk. Azonban nem elég egyszerű válaszokat írni, konkretizálni kell. Kevés, ha azt mondjuk, hogy hálásak vagyunk a családunkért, inkább írjuk azt, hogy hálásak vagyunk a tegnap esti társasjátékpartiért a testvérünkkel és a szüleinkkel.

napl\u00f3 \u00edr\u00e1s

Fotó: Unsplash/Marcos Paulo Prado

9. Légzési gyakorlat gyerekekkel

A kicsik társaságában üljünk törökülésbe, és kérjük meg őket, hogy számolják a légzésüket vagy tegyék a mellkasukra a kezüket levegővétel közben. Pár perc után kérdezzük meg tőlük, mit éreznek. Akármit is válaszolnak, erősítsük meg őket abban, hogy az teljesen jó. Az éber figyelem lényege nem feltétlenül az, hogy egy adott módon érezzünk magunkat, hanem egyszerűen arra figyeljünk, hogyan érezzük magunkat egy adott pillanatban.

10. Csendesség

A meditáció egy fajtája az is, ha csak pár percen keresztül összpontosítunk egy tárgyra, képre, vagy mantrára. Lehet ezt bármilyen hosszan csinálni, a lényeg, hogy próbáljunk odafigyelni. Nem baj az elkalandozás, csak észre kell tudni venni, aztán pedig szépen visszairányítani figyelmünket a kiinduló pontra.

11. Harangjáték

Ha van csengőnk vagy kis harangunk, akkor figyeljük meg azt a pillanatot, amikor megszűnik a hangzás. Lehet ezt társaságban is csinálni: amikor minden ember akkor emeli fel a kezét, ha már nem hallja, akkor azt figyelhetjük meg, hogy mindenki máskor emeli tenyerét a magasba.

12. Végezzünk önvizsgálatot!

Pihenés közben tegyük fel magadnak a kérdést, vajon mit is érzünk. A tudatalattink elkezdi majd ennek a hangulatnak az okát keresni, ami sokkal hasznosabb, mintha mi kutatnánk éjjel-nappal a rosszkedvünk okát. Kevesebbet fogunk rágódni rajta.

13. Reggeli teleírt lapok

Ébredés után ragadjuk kézbe a naplónkat, és kezdjünk el írni. Teljesen lényegtelen, hogy szép-e vagy helyes-e. Akár még értelmének sem kell lenni, csak folyjanak ki a gondolatok. Ez a folyamat segít abban, hogy megbirkózzunk a szembejövő negatív hatásokkal.

14. Hangjáték

Egy másik gyakorlat, amelyet a gyerekekkel együtt végezhetünk. Kérjük meg a kicsiket, hogy vegyék fel képzeletbeli fejhallgatóikat. Miután befogták a fülüket, kérdezzük meg őket, hogy milyen hangokat hallottak. Ennek hatására megfogalmazódhat bennük belső problémájuk, amiket közösen kezelhetünk.

15. Érjen a talpunk a földhöz

Lehetünk ülő vagy álló helyzetben, próbáljuk meg a teljes talpunkat hozzányomni a talajhoz. Ezt akár sétálás közben is lehet végezni, csak figyeljük, ahogy járás közben a talpunk minden pontja érinti a földet. A legjobb azonban az, ha mezítláb sétálunk a fűben. A kutatók még keresik ennek a pozitív hatásainak az okait, de az biztos, hogy csökkenti a stresszt, miközben javítja a véráramlást, az alvást és a vitalitást is.


Nyitókép: Unsplash/Shashi Chaturvedula