Egy lány fejjel lefelé ülve könyvet olvas

Ez a gondolkodásmód segíthet az új szenvedélyek felfedezésében​

Amikor új karriert vagy hobbit keresünk, a leggyakrabban hallott tanács az, hogy előbb fedezzük fel a szenvedélyünket. Egy új tanulmány rámutat arra, hogy a folyamat mégsem ennyire egyszerű, illetve elmondja azt a gondolkodásmódot is, mely fontos az új érdeklődési körök megtalálásához.


A szenvedélyek megtalálása kifejezés alapvetően hibás, ugyanis azt sugallja, hogy a szenvedélyek ott vannak az életünk minden szegmensén, és csak arra várnak, hogy felfedezzük őket. Ez arra buzdíthatja az embereket, hogy kizárólag a meglévő érdeklődési körükre koncentráljanak, hiszen a jobb, izgalmasabb elfoglaltság egyszer majd magától megérkezik .

Az új kutatás szerint viszont a szenvedélyt inkább meg kell keresni, mintsem csak úgy belebotlani.

Amennyiben minden újdonság felé nyitottak vagyunk és érdeklődéssel viszonyulunk feléjük, akkor könnyebben lehet új érdeklődési területet szerezni. Ezzel együtt egy új hobbi és egy karrier kialakítása is lehetővé válhat. Pszichológusok szerint a növekedési gondolkodásmód elfogadása segít abban, hogy új elfoglaltságok felé nyissunk.

„A növekedési szemlélet arra készteti az embereket, hogy nagyobb érdeklődést fejezzenek ki az új területek iránt, hogy előre lássák, hogy az érdeklődés követése néha kihívást jelent, és hogy nagyobb kíváncsiságot tartsanak fenn, amikor nehézségek merülnek fel"

— mondták a tanulmány szerzői.

Egy f\u00e9rfi k\u00f6nyvet olvas

Fotó: Unsplash/Lilly Rum

A következtetés leszűrése előtt a szakértők tesztelték az elméletüket. Az alanyokat arra ösztönözték, hogy olvassanak el egy olyan cikket, amely vagy egybeesik az érdeklődési körükkel, vagy nem. A fixált gondolkodásmóddal rendelkező résztvevők nem fordítottak nagy figyelmet a komfortzónájukon kívüli írásoknak, szemben a növekedési gondolkodásmóddal rendelkezőkkel.

Ők belefeledkeztek a cikkbe, még akkor is, ha nem mozogtak teljesen otthonosan az adott témakörben. Ugyanebben a tanulmányban más tesztek is arra utaltak, hogy a növekedési gondolkodásmód ösztönzően hat az akadályok megugrására.

„Az emberek ösztönzése a szenvedélyük fejlesztésére nemcsak a növekedés elméletét segítheti elő, hanem azt is sugallja, hogy ez egy aktív folyamat, nem pedig passzív.

A növekedési elmélet rejtett pozitív következménye az az elvárás, hogy az érdeklődés és a szenvedélyek követése időnként nehéz lesz, mert az emberek kevésbé valószínű, hogy feladják, amikor kihívással szembesülnek"

— olvashatjuk a tanulmány társszerzőjének szavait a PsyBlog cikkében.

Végeredményként tehát megállapították, hogy nyitottnak kell lenni minden témával kapcsolatban, hiszen nem tudhatjuk, honnan jöhet az új szenvedély.

Nyitókép: Unsplash/Matias North