A negatív gondolatok észrevétlenül befolyásolják az életünket

A negatív gondolatok észrevétlenül befolyásolják az életünket

A negatív gondolatok sokszor észrevétlenül épülnek be a mindennapjainkba és befolyásolják az életünket. Ezért fontos őket észrevenni, felismerni és a megfelelő módon kezelni.


Az, ahogyan magunkat látjuk, és hogy hogyan viszonyulunk a világhoz, az nem magától alakul ki. A magunkról való gondolkozásunkat már gyermekkorban elsajátítjuk. Az, hogy a gyermek hogyan tanul meg önmagáról gondolkodni, gyakran modellezés és utánzás eredménye. Szüleink és rokonaink önbizalmát látjuk már egészen kiskorunktól kezdve. Ennek megfelelően tanuljuk el a magunkról való gondolkozást is.

Azonban ha az a minta, amit mi akaratlanul is követünk és elsajátítunk negatív gondolatokon, érzéseken, véleményeken alapulnak, az a mi életünkre is negatív hatással lesz.

A negatív gondolatok ugyanis korlátokat és szükségtelen határokat szabnak arra vonatkozóan, hogy az ember mit gondol magáról, vagy mire képes. Ezek a gondolatok az embert a komfortzónájába ragadva tarthatják és így könnyen megelégedhetünk kevesebbel is, mint amennyit igazából érünk.

Hogyan ismerjük fel a negatív gondolatokat?

A legtöbb esetben ezek a gondolatok már olyannyira a mindennapjaink részét képzik, hogy fel se tűnik számunkra. Íme néhány példa, amik azt jelzik, hogy sok a negatív gondolatod.

  • Sűrűn hasonlítgatod magad másokkal.
  • Elismerések nélkül nőttél fel.
  • A felmenőid sokat hibáztatták magukat.
  • Depresszióra, szorongásra vagy hajlamos.
  • Méltatlannak találod magad a jobb kapcsolatra vagy a szerelemre.
  • Szerinted nem érdemled meg a boldogságot.

Mit tehetünk a negatív gondolkodásmód ellen?

Az önkorlátozó, negatív gondolkozás mintájának leküzdése kihívást jelenthet. Az embernek először fel kell ismernie, milyen korlátozó gondolatai vannak, melyek az önbizalmát rombolják le. Miután ezt azonosítottuk gondoljuk végig, hogy képesek vagyunk-e egyedül leküzdeni ezt a fajta, már évek óta berögződött gondolkodásmódot, vagy inkább segítséget kérve egy terapeutával közösen dolgozunk a problémán. Mindkét megoldás működhet, a fontos csak az, hogy ne hagyjuk a dolgot egy legyintéssel annyiban.