Wall Street tábla

Különleges szobor jelent meg a Wall Streeten​

Egy nagyjából 2 méteres gorilla szobor tűnt fel a Wall Streeten annak kifejezéseként, hogy egy kicsit jobban figyeljünk oda másokra, ne csak magunkra.


A bronzból készült szobor Harambe-t, az egykor a Cincinnati Állat- és Növénykert gorillát ábrázolja, akinek kerecébe bemászott egy kisfiú 2016-ban. A gyereket a 17 éves nyugati alföldi gorilla elvonszolta, de az állatkert munkatársai puskával lelőtték az emlőst, ezzel megmentve a három éves fiú életét.

Az esetet követően a hír futótűzként terjedt a közösségi platformokon, ahogy regeteg mém is született a témában. Sokan sajnálatukat fejezték ki az elhunyt állat miatt, millióan használták a #RIPHarambe és a #JusticeForHarambe megjelöléseket, miután vicc tárgyává tették a történteket.

A Bowling Green Parkban kiállított, tízezer banánnal körülvett alkotással a demonstráció szervezői, a Sapien.Network online platform alapítói a vagyoni különbségekre akarták felhívni a figyelmet. A gyümölcsöket a későbbiekben a helyi bankoknak, és közösségi hűtőknek ajánlották fel.

A társalapítók, Robert Giometti, Tejay Aluru és Ankit Bhatia az elhunyt főemlőst azon emberek metaforájául választották, akik az Egyesült Államok tőkés rendszerén belül azon szorgoskodnak, hogy a jómódúak vagyonát tovább gyarapítsák, míg az átlagos embert hátrahagyják.

„Harembe annak a kifejezése, hogy egy kicsit jobban figyeljünk oda másokra, ne csak magunkra. Mire törekszünk emberként? A kapcsolódásra. Egy egyszerű gesztus, például hogy adunk egymásnak egy banánt, közösséget teremthet. Együtt kell lennünk. Nem küzdhetünk egymással"

—nyilatkozta Giometti.

Forrás: Hypebeast