Gyümölcsöt evő nő a konyhapultnál

Jót tesz az agynak, ha minden nap fogyasztod ezt a 3 dolgot

Egy egyszerű snack lehet a kognitív funkciók megerősítésének és támogatásának a kulcsa.

Ha azt szeretnénk, hogy agyunk egészséges és éles maradjon, különböző kognitív funkciókat erősítő módszereket alkalmazhatunk ennek érdekében. Egy új tanulmány szerint ezek közé tartoznak bizonyos táplálkozási szokások, amikkel csúcsformában tarthatjuk az agyunkat.

Egy, a Neurology című szaklapban nemrég megjelent tanulmányban a kutatók a Rush Memory and Aging Project (MAP) 960 chicagói felnőtt adataiból származó információkat vizsgálták. A kísérleti személyek javarészt nyugdíjas közösségekben vagy idősek otthonában élő, fehér nők voltak, akiknek az átlagéletkora 81 év volt, és a vizsgálat kezdetekor nem szenvedtek demenciában.

A résztvevőket hét éven keresztül követték a kutatók, mely idő alatt évente kitöltöttek egy kérdőívet és különböző teszteket az iskolázottsági szintjükről, a fizikai aktivitásukról, a szellemi alapú tevékenységekről (például olvasás vagy játékokban való részvétel), a kognitív képességeikről és a memóriájukról.

Emellett feljegyezték táplálkozási szokásaikat is, így a kutatók különböző csoportokra osztották őket az alapján, hogy az általuk elfogyasztott ételek mennyi flavonolt tartalmaztak.

Az eredmények azt mutatták, hogy abban a csoportban, amelyik a legtöbb flavonolt (kb napi 15 mg, vagyis kb egy adag levélzöldség) fogyasztotta, 32%-kal csökkent a kognitív hanyatlás mértéke azokhoz képest, akik a legkevesebb flavonolt fogyasztották.

A kutatók továbbá elemezték a különböző flavonolok, például a kaempferol (megtalálható a kelkáposztában, spenótban, brokkoliban, babban és teában), a kvercetin (kelkáposztában, paradicsomban, almában és teában található) és a miricetin (kelkáposztában, paradicsomban, narancsban és borban található) hatását.

Kiderült, hogy a több kaempferol fogyasztása 32%-kal lassabb kognitív hanyatlással járt a legalacsonyabb csoporthoz képest, míg a több miricetin fogyasztása 31%-kal, a több kvercetin pedig 30%-kal lassabb ütemmel járt.

A vizsgálatot vezető Dr. Thomas Holland a Medscape Medical Newsnak elmondta, hogy a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend kritikus a kognitív és a fizikai működés szempontjából is.

(Eat This)

Nyitókép: Shutterstock