Ezeket az ételek érdemes fogyasztanod, ha erősítenél a körmeiden
Az erős, sima körmök − akárcsak a fényes haj vagy a ragyogó bőr − a jó egészség és táplálkozás jelei. Ha azonban bizonyos vitaminokban, ásványi anyagokban vagy mikrotápanyagokban hiányt szenvedsz, az törékeny, töredezett, száraz vagy egyenetlen körmöket okozhat.
Bár a törékeny körmöknek számos oka van, a környezeti tényezők, például a víz, az időjárás, a vegyi anyagoknak való kitettség és a táplálkozás sokkal könnyebben orvosolhatók. Ahhoz, hogy a jövőben elkerüljük a töredezett, gyenge körmöket, már most el kell kezdenünk a körmök ápolását
− mondja Dr. Dana Stern, a körmök egészségére szakosodott New York-i bőrgyógyász.
A kiegyensúlyozott táplálkozás az egyik módja a körmök ápolásának néhány vitamin és ásványi anyag segítségével, amelyek valóban lendületet adnak a körmök erejének és egészségének. A B-, C-, E- és A-vitamin, valamint a biotin, a magnézium, a cink és a vas mind szupersztárok, ha a köröm egészségéről van szó. Szerencsére van néhány egyszerű étel, amelyet beépíthetsz az étrendedbe, hogy a körmeid erősek és egészségesek maradjanak.
Spenót és más leveles zöldségek
Az antioxidánsokban gazdag és vitaminokkal felturbózott spenót és más sötét leveles zöldségek, mint a kelkáposzta, a brokkoli és a káposztafélék fogyasztása egyszerű és alapvető módja az erősebb, egészségesebb körmök elősegítésének. A vasat, folsavat, kalciumot, A-vitamint és C-vitamint tartalmazó zöldségek segítenek megerősíteni a körmöket a törés és a beszakadás ellen. A vashiány függőleges barázdákat, fakó, törékeny körmöket és elszíneződést okozhat. A C-vitamin segít a szervezetnek felszívni a vasat, ami szükséges az egészséges körmökhöz.
Édesburgonya
Az édesburgonya béta-karotinban gazdag, amely az A-vitamin forrása, egy erős antioxidáns, amely segít megvédeni a bőrt, az immunrendszert és a látást. Az A-vitamin segíti a szervezetet a keratin, a körmöket alkotó fehérje előállításában, és további bónuszként megakadályozhatja, hogy a körmök vékonyak és görbék legyenek. Az A-vitamin zsírban oldódik, és főzés közben a hő valószínűleg nem sokat árt neki, így még akkor is élvezheted az előnyeit, ha csak egy édesburgonyás ragut készítesz. Az A-vitaminon kívül az édesburgonya jó C- és B6-vitamin-, valamint mangán-, kálium- és vasforrás, amelyek közül sok támogatja a köröm szilárdságát.
Tojás
Fotó: Shutterstock
A párolt, keményre főtt, sült vagy rántott tojás hármas fenyegetést jelent, ha a körmök számára hasznos tápanyagokról van szó. Van bennük fehérje, biotin és D-vitamin. A biotin, a B-vitamin egy formája, amely segíti a szervezetet a zsírsavak, a glükóz és az aminosavak metabolizálásában, gyakran kötődik az élelmiszerekben található fehérjéhez. A National Institutes of Health szerint a nyers tojásfehérjében található, étrendi avidin nevű glikoprotein megakadályozza, hogy a szervezet felszívja a biotint. A hő semlegesíti az avidint, ami azt jelenti, hogy a szervezet fel tudja szívni a biotint, ha a tojást megfőzzük.
Brazil dió
A szelén, egy létfontosságú ásványi anyag, amely a fehérjeenzimeket táplálja és megakadályozza a sejtkárosodást, a brazil dió sztárösszetevője, amely támogatja az egészségesebb körmöket. Egy kevés is elég − egyetlen brazil dió a napi szelénszükséglet kétszeresét fedezi, valamint cinket, B-vitaminokat és E-vitamint is tartalmaz. A szelén segíthet megelőzni a köröm elszíneződését és a barázdákat is, javítva a körmök általános megjelenését és fényét is. A körmökön túl a szelén sok más funkciót is támogat, például a pajzsmirigy egészségét, a kognitív funkciókat, a szív egészségét és még sok mást.
Lazac
Fotó: ShutterstockA hidegvízi halak, például a lazac beiktatása az étrendbe egyszerű és ízletes módja annak, hogy nagy adag omega-3 zsírsavhoz, valamint fehérjéhez, D-vitaminhoz, szelénhez, B2-, B3-, B6-, B12- és B3-vitaminhoz juss. Ezek a mikrotápanyagok segítenek támogatni körmeidet a törés és a repedések ellen. Az Omega-3 zsírsavak, amelyek csodát tesznek a bőröddel és a körmeiddel, az agy, a szem és az immunrendszer egészségére gyakorolt jótékony hatásukról is híresek. Mivel a lazac gazdag forrása az omega-3-nak, a fehérjének és a biotinnak, igazán előnyös a körmeid számára. A lazac táplálkozási előnyei már heti 2 adagnál is jelentkeznek, így nem kell túlzásba vinni a fogyasztását.
Avokádó
Az avokádóban számtalan szuper tápanyag található, melyek közül az E-vitamin, a B-vitamin, az olajsav, a lutein, a folsav és az egyszeresen telítetlen zsírok a legjobbak a körmök számára. Az avokádóban található E-vitamin elősegíti az egészséges körömnövekedést, és természetes fényt kölcsönöz a körmöknek, míg az omega-3 zsírsavak segíthetnek a körmök hidratálásában. Az avokádónak nem csak az íze remek, de könnyen beépíthető bármilyen ételbe vagy turmixba.
Marhamáj
Fotó: Shutterstock
A marhamáj magas biotin- és fehérjetartalmú. A biotin egy B-vitamin, amely hozzájárul a keratin termeléséhez, ami az egészséges köröm és haj építőköve. Általában a fehérjebevitel növelésére érdemes összpontosítani, hogy fokozzuk a körmök erejét.
Napraforgómagok
A rengeteg körömerősítő mikrotápanyag, például réz és cink, valamint mangán, B6-vitamin, E-vitamin és B-komplex vitaminok mellett a napraforgómag remek magnéziumforrás, így tökéletes nassolnivaló, ha gyengék, törékenyek a körmeid. A magnézium a haj, a bőr és a körmök csodaszerének számít − részt vesz a fehérjeszintézisben, és segít aktiválni és metabolizálni a D-vitamint a szervezetünkben. A megfelelő magnéziumbevitel segíthet megelőzni a függőleges barázdák kialakulását is, így a köröm erős, sima és egyenletes lesz.
Forrás: Vogue
Nyitókép: Shutterstock