Természetes női kezek fehér háttér előtt

Alattomos módon jelezhetnek a körmök egy egészségügyi problémát

A körmök számos egészségügyi problémát, többek között vitaminhiányt, de súlyos esetben akár melanómát vagy szívproblémákat is jelezhetnek.


Bár a manikűrösök és pedikűrösök nem tudják diagnosztizálni a betegségeket, de bizonyos változásokra rámutathatnak a körmökön.

A HuffPost körömszakértőket kérdezett arról, mit vehető észre a klienseken a manikűr vagy pedikűr során. Ezek a jelek nem mindig jelentenek komolyabb alapproblémát, de fontos tudni, hogy mikor kell orvoshoz fordulni. Marcela Correa, pedikűrös, a Medi Pedi NYC tulajdonosa szerint a körmök jelzik először, ha a szervezetnek valamilyen problémája van.

Ilyen például a száraz, bőrkeményedéses vagy repedezett láb, amely cukorbetegségre utalhat, mondja Dr. Dana Stern, szakképzett bőrgyógyász.

„Egy ügyfelemnek szokatlanul vastag bőrkeményedések voltak a talpán. Pengével távolítottam el őket (ez akkoriban még megengedett volt), és erősen tanácsoltam neki, hogy forduljon orvoshoz. Cukorbetegséget diagnosztizáltak nála”

– mondjaJin Soon Choi körömtechnikus, a New York-i Jinsoon szalon alapítója.

Az Amerikai Diabétesz Szövetség szerint az idegkárosodás a láb és a lábujjak alakjának megváltozásához is vezethet, különösen a száraz lábak jellemzők, melyek hámlanak és repedeznek. Ez a száraz bőr felhalmozódhat és bőrkeményedéshez vezethet, ha nem ellenőrzik gyakran.

Egy másik gyakori probléma, amellyel a szakértők találkoztak, a bőrrák. Ennek egyik tünete a barna-fekete elszíneződés a körömágyon. Ilyenkor érdemes azonnal orvoshoz fordulni, Correa is ezt tanácsolta a hasonló tünetekkel hozzáérkező ügyfeleknek, akiknél későb subungualis melanómát, a bőrrák egy ritka típusát diagnosztizáltak.

A körmön megjelenő sötét vonal trauma miatt is kialakulhat, így az nem minden esetben jelez komoly problémát, de fontos, hogy megmutassuk egy orvosnak. A körmökön lévő pigmentált sávok gyakoribbak a sötétebb bőrű embereknél, akiknek több melanocita van a bőrükben.

„A többszörös pigmentált csík általában nem aggasztó. Stimuláció hatására a melanociták pigmentet kezdenek termelni, ami barna, hosszanti sávként jelenik meg a körömben. A mátrix régiót ért trauma határozottan stimuláló tényező”

– magyarázza Stern.

Hozzáteszi, hogy a melanoma a legaggasztóbb, aminek jeleire egy körömtechnikusnak figyelnie kell.

Stern szerint az alábbi jelek nem feltétlenül utalnak egészségügyi problémára, de potenciálisan érdemes lehet figyelni őket.

Alakváltozások

 • Görbe vagy bütykös körmök: Szélesebbek és lekerekített körömheggyel rendelkeznek. Stern a nem születéskor kialakult, hanem az élet későbbi szakaszában jelentkező bütykösödés gyakran belső egészségügyi problémára vezethető vissza, és tüdő- vagy szívproblémákat jelezhet.
 • Kanálköröm (koilonychia): Homorúak, mintha az alakjuk képes lenne megtartani a vizet. A vasanyagcsere rendellenességének jele lehet.
 • Terry-féle körmök: A köröm kétharmada fehérnek tűnik, a hegye pedig rózsaszínű. Májzsugorodásra, pangásos szívelégtelenségre vagy cukorbetegségre utalhat.
 • Lindsay köröm: A köröm fele (a körömágybőrhöz legközelebbi rész) fehér, a távolabbi rész pedig rózsaszínű. Veseelégtelenségre utalhat.
 • Megvastagodott elszíneződött vagy porladó körmök: Gombás fertőzést, pikkelysömört vagy keringési problémákat jelezhetnek, de a probléma hátterében állhat ismétlődő mikrotrauma és öregedés is.
 • Benőtt körmök: Bőrpírt, duzzanatot és kellemetlen érzést okozhatnak, de ami rosszabb, hogy fertőzéshez vezethetnek.
 • Tyúkszem vagy bőrkeményedés: A talpon (vagy a lábujjhártyák és a lábujjak között) lévő megvastagodott bőrfelületek a túlzott nyomás vagy súrlódás jelei lehetnek.

Szerkezeti változások

Körömhámlás és hosszanti barázdálódás: Körömrepedésekhez vagy törésekhez vezethetnek, melyek gyakran a köröm kiszáradása és a körömápolási termékek túlzott használata miatt alakulnak ki. A háttérben álló okok bizonyos egészségügyi állapotok, például a pajzsmirigy-alulműködés, vérszegénység, Raynaud-szindróma és fehérjehiány lehetnek.

Törékeny körmök: Az öregedés, a genetika, a víz- és vegyi anyagoknak való kitettség is okozhatja, de lehet manikűrös okozta károsodás vagy bizonyos orvosi problémák, például vérszegénység vagy gombás fertőzések.

Hullámok: Míg a függőleges barázdák gyakran az öregedéssel együtt járó jelek, a vízszintes barázdák (Beau-féle vonalak) szisztémás betegségre, lázra vagy traumára utalhatnak. A körömágybőr agresszív manipulálása vagy a körömágybőr ismétlődő visszanyomása is okozhatja őket.

Változások a színben

A köröm színének változása sem mindig utal egészségügyi problémákra, a genetika, az öregedés és bizonyos körömápolási technikák is befolyásolhatják a színét.

Stern szerint a következő színek és állapotok egyes esetekben potenciálisan összefüggésbe hozhatók bizonyos egészségügyi problémákkal

 • :Halvány vagy fehér körmök: Vérszegénységet, májbetegséget, alultápláltságot vagy gyenge keringést jelezhet, de az öregedés miatt is megjelenhet.
 • Sárga: Gmbás fertőzés vagy a körömlakk pigmentjében lévő színezékek migrációjának jele lehet. Bizonyos esetekben olyan súlyosabb állapotokhoz társulhat, mint a pikkelysömör és légzőszervi megbetegedések.
 • Fehér foltok a körmön: Gombás fertőzést vagy traumát jelezhetnek. Gyakran kisebb trauma okozza őket, de a nagy vagy számos folt gombafertőzést vagy más egészségügyi problémát is jelezhet.
 • Zöld körmök: Bakteriális vagy gombás fertőzések állhatnak a háttérben.
 • Fekete/sötétbarna csíkok: Trauma következményei is lehetnek, de melanomára is utalhatnak. Ha hirtelen jelennek meg, azonnal forduljunk orvoshoz.
 • Vörös vagy barna csíkok: Szálkás vérzések jelei lehetnek, leggyakrabban a körmöt ért trauma okozza a problémát, de különböző betegségekkel, többek között szívbillentyű gyulladással is összefüggésbe hozhatók.

Nyitókép: Shutterstock