Manikűrt készítő kezek

Ezt teheti a körmeiddel a túlzásba vitt manikűr

Bár sokan odavannak a havi rutinszerű kényeztetésért, úgy tűnik, hogy az állandó manikűrözés káros hatással lehet a körmök egészségére.

A túl sok zselés vagy akril manikűr után sérült körmöket újjáéleszteni kihívást jelentő feladat lehet. Bár szépen néznek ki, és határozottan tovább tartanak, mint a hagyományos körömlakkok, pusztítást végezhetnek a körmökön, például kiszárítják és törékennyé teszik azokat. Fontos, hogy a manikűrözések között szüneteket tartsunk, vagy az úgynevezett BIAB (Builder Gel In A Bottle) körmöket válasszuk, amelyek során az építő gél védi a természetes körmöket.

Amellett, hogy kíméljük körömágyunkat és körömágybőrünket, a manikűrözés elhagyása a bőrünk egészsége szempontjából is elengedhetetlen. A körömágy alá bejutó baktériumok és törmelékek védelmére szolgáló hyponychium gyakran túlburjánzik a túl sok manikűröztetéstől, ami fájdalmat és csúnya képet okoz.

Mi okozza a hyponychium túlburjánzását?

Mint legismertebb bőr ikerpárjuk, a körömágybőr, a hyponychium is a köröm célját szolgálja. A vízálló blokád tele van fehérvérsejtekkel, amelyek segítenek távol tartani a külső dolgokat a köröm alól, és megakadályozzák az esetlegesen átjutó fertőzéseket. Egy normális, egészséges körömnél a hyponychium nem látszik nagyon, ha a köröm tetejét nézzük. Ha megfordítjuk a kezünket, láthatjuk a körmöt védő apró bőrfoszlányt.

A köröm alatt jobban látható a hyponychium, ha az benőtt, emellett megvastagszik és érzékenyebbé válik, és a körömhöz tapad, ami fájdalmassá teszi a vágásukat. Míg a benőtt hyponychium egyszerűen genetikai okokból vagy köröm pikkelysömörből is eredhet, gyakran a körömrágás és a túl sok zselés vagy akril manikűr eredménye.

Ha gyakran viselünk zselés manikűrt, vagy hagyjuk, hogy az akrilok a szavatossági időn túl is megmaradjanak, a hyponychium a bőr túlburjánzása miatt megvastagszik és a körömágy hátuljához tapad. Ha azonban köröm pikkelysömörben szenved, a hyponychium leválik a körömágyról és elszíneződik.

A benőtt hyponychium kezelése

Ha a benőtt hyponychium pikkelysömör következménye, az orvos a problémára megfelelő gyógyszert írhat fel a körmök kezelésére. Emellett gyakran kaphatunk helyi kezeléseket, például retinoidokat, D-vitamin-krémeket vagy kortikoszteroidokat is, amelyeket a körömre kell felvinni.

A manikűrözésből eredő bőrnövekedés esetén használjunk körömágybőreltávolítót vagy olajat, és kenjük a hyponychiumra. Ezután óvatosan nyomjuk vissza, hogy megakadályozzuk a további növekedést.


Egy idő után a benőtt hyponychium sárga vagy barna elszíneződést mutathat, és törékeny körmöket eredményezhet. Ilyenkor használjunk gombás fertőzés elleni krémet vagy szájon át szedhető gombaellenes kezelést, hogy megakadályozzuk a súlyosbodást, ahelyett, hogy gél és akril körmöt csináltatnánk egymás után.

Tartózkodjunk a manikűrözéstől, vagy használjunk egy ideig hagyományos körömlakkot. A köröm pikkelysömörben szenvedőknek törekedniük kell arra, hogy körmeik rövidek és reszeltek legyenek az egyenletesség megőrzése érdekében. A ház körüli munkákhoz viseljünk kesztyűt, amikor csak tehetjük, és tartsuk hidratáltan a kezeinket és a körmeinket.

Nyitókép: Shutterstock