Fekete tea

A gyulladáscsökkentő ital, amit minden reggel és este fogyasztanunk kellene

A gyulladáscsökkentő ital receptjét Blanca García-Orea táplálkozási szakértő osztotta meg Instagramján.


A fél evőkanál édesköményfűből, fél kanál borsmentából, fél citromfűlevélből és két szelet gyömbérből készülő ital a táplálkozási szakértő szerint rendkívül hatásos. Ezek egyenként a gyulladások és az emésztési problémák elleni küzdelem legjobb összetevői.

Az alábbi receptben Blanca García-Orea azt tanácsolja, hogy az összes hozzávalót forrázzuk le, szűrjük le, és a folyadékot reggeli előtt, valamint két étkezés között vagy egy órával vacsora után igyuk meg, lehetőleg már kihűlten. A tavaszi és nyári hónapokban jó ötletnek tűnt, nemcsak a vízfogyasztás növelésére, hanem az évnek ebben az időszakában megnövekvő folyadékvisszatartás kezelésére is, ahogy azt Andrea Vázquez táplálkozási szakértő is megerősítette a Vogue-nak.

A szakértők szerint az ital hidegen vagy forrón fogyasztása nem jelent különbséget a kapott előnyök szempontjából. Mégis, ha hidegen isszuk, az ízletesebbé, illetve könnyebben fogyaszthatóvá teheti. Ez is jó alternatíva az üdítőitalok kortyolgatásával szemben.

Vázquez hozzáteszi, hogy hidegen könnyen tartósítható, mivel (lehetőleg forralás nélkül) felöntve két napig tárolható a hűtőben.

Ez is érdekelhet: Ezeket a zöldségeket fogyasszuk a különböző egészségügyi gondokra

„Hidegen fogyasztani őket elsősorban ízlés kérdése, bár bizonyos esetekben, ha nem forraljuk fel, és csak leöntve fogyasztjuk, úgy tűnik, hogy a felhasznált növények vagy összetevők jobban meg tudják őrizni antioxidáns tulajdonságaikat”

– mondja.

Cris Barrous táplálkozási szakértő megerősíti, hogy hűtés előtt mindig melegíteni kell, mert „a hő felbontja a kötéseket, amelyek hatására a fitoaktív anyagok felszabadulnak a vízben”.

Cs\u00e9sz\u00e9be foly\u00f3 tea

Fotó: Unsplash

Létezik egy mítosz, miszerint az anyagcsere fokozása révén a hideg ital fogyasztása segíthet a fogyásban, de Laura Parada táplálkozási szakértő szerint ez nem teljesen van így.

„Van egy olyan közhiedelem, hogy a víz vagy a hideg főzet fogyasztása segítene a fogyásban az anyagcsere aktiválásával, mivel a szervezet energiát használ fel a víz hőmérsékletének emelésére, hogy felszívja azt. Ez az energiaráfordítás azonban minimális, és nem reprezentatív a zsírvesztés generálásához.”

Parada szerint egy jó italnak „segítenie kell a hidratálást és elősegítenie a jobb vérkeringést, a méreganyagok eltávolítását, ami segít a gyulladáscsökkentésben”.

Ezek az italok szerinte nem tartalmaznak koffeint vagy más stimulálószert, „mert vízhajtó hatásúak, amelyek vizeléssel távoznak” . Alapvetően a legtöbbet az előnyök nélkül ürítjük ki.

„Kerülni kell a cukor hozzáadását is, ami még több folyadékvisszatartást generál”

– teszi hozzá Parada, aki az alábbi italokat és élelmiszereket javasolja:

  • Gyömbértea, gyulladáscsökkentő és értágító tulajdonságai miatt, amelyek javítják a vérkeringést
  • fahéj és kurkuma, amely szintén gyulladáscsökkentő hatású, emésztést elősegítő és vérkeringést serkentő
  • menta és citromfű, amelyet citrom- vagy uborkaszeletekkel kombinálva, étkezések között, a napi folyadékpótlás részeként fogyaszthatunk.

Nyitókép: Unsplash