Vegán, magas rosttartalmú étrend: gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, teljes kiőrlésű tészta, hüvelyesek, gyógynövények

Egy étrend kifejezetten enyhíti a reumás ízületi gyulladás tüneteit​​

Egy új kutatás szerint a vegán diéta csökkentheti a reumatoid artritiszhez kapcsolódó fájdalmat és gyulladást.

Több mint 100 autoimmun betegség létezik, egy olyan betegségtípus, amikor a saját immunrendszerünk összetéveszti a saját sejtjeinket idegen sejtekkel, és immunválaszt indít, hogy megtámadja őket. Az RA esetében, mely szintén egy autoimmun betegség, az immunsejtek az ízületek közelében lévő egészséges sejteket kezdik támadni, gyulladást és a vele járó súlyos fájdalmat és duzzanatot okozva.

A reumás ízületi gyulladásban szenvedők (RA) számára az ízületi fájdalmak, a merevség, a fáradtság és a gyengeség kihívássá teszi a mindennapokat, emellett az RA hosszú távon növelheti a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát. A gyógyszerek mellett az egészséges életmód is sokat segíthet a betegség kezelésében. Most egy új tanulmány szerint a vegán étrend különösen jót tesz az RA-ban szenvedőknek.

Az American Journal of Lifestyle Medicine című folyóiratban közzétett eredmények szerint egy RA-sok körében végzett kis vizsgálatban a vegán étrend négy hónapon át történő fogyasztása 53%-os fájdalom- és gyulladásszint-csökkenéssel járt a placebo protokollhoz képest.

A kutatók 44 résztvevőből álló csoportot összesítettek, akiket korábban mindannyian RA-val diagnosztizáltak. A csoport felét véletlenszerűen kijelölték, hogy egy 16 hetes protokoll során vegán étrendet kövessenek. Ezt a protokollt három fázisra bontották:

1-4. hét: vegán étrend hús, tenger gyümölcsei, tejtermékek és tojás nélkül.

5-7. hét: eliminációs diéta gluténtartalmú gabonafélék, szója, fehér/édes burgonya, csokoládé, citrusfélék, diófélék és mogyoró, hagyma, kukorica, paradicsom, alma, banán, zeller, paprika, kávé, alkohol és étkezési cukor nélkül (a vegán étrendet is folytatták).

7-16. hét: A kiiktatott élelmiszerek fokozatos visszaállítása. Ha ezen élelmiszerek közül bármelyik fokozta az ízületi fájdalmat vagy duzzanatot, újra eltávolították.

A kísérlet során a vegán diétázók a kutatócsoport utasításai alapján maguk vásárolták és készítették el az ételeiket, és csoportos tanácsadásokon vettek részt, hogy megkönnyítsék az étkezések megtervezését. Nem kaptak kalóriaszabályozást, és arra utasították őket, hogy szedjenek B12-vitamin-kiegészítőt (a vegánok és vegetáriánusok gyakran ki vannak téve a B12-hiány kockázatának).

A teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök, lencsék és babok nagy mennyiségben szerepeltek a „diétázó” résztvevők között, hasonlóan ahhoz, amit a kezdőknek szóló vegán étkezési tervben találunk.

A résztvevők másik felét egy placebo „kiegészítő” kezelési csoportba sorolták. Nekik azt mondták, hogy a placebo tablettájuk olyan gyulladáscsökkentő tápanyagokat tartalmaz, mint az omega-3 zsírsavak és az E-vitamin.

Egy 4 hetes tisztulási időszak után, hogy a szervezetük egyensúlyba kerüljön, a résztvevők átálltak az ellenkező protokollra, így mindkét csoport a vegán étrendet folytatta, és mindegyikük a placebo-kiegészítőt szedte.

Eközben a résztvevők naplót vezettek a tüneteikről, a „nincs fájdalom” és a „a lehető legerősebb fájdalom” közötti skálán. A teljes vizsgálat végén a tudósok megállapították, hogy a zsírszegény vegán étrend átlagosan 53%-kal csökkentheti az RA tüneteit. Ez azért lehet, mert ez az egészséges táplálkozási terv eltávolítja a mindenevő étrend néhány leghatásosabb gyulladáskeltő elemét (mint például a vörös és feldolgozott húsok, a feldolgozott élelmiszerek, a finomított szénhidrátok és a telített zsírok), miközben javítja a bélrendszer egészségét.

Mivel az RA annyira összefügg a gyulladással, az ízületi gyulladásra gyakran ajánlott legjobb étrend a gyulladáscsökkentő étrend és a mediterrán étrend. Egyik sem képes meggyógyítani az RA-t, de mindkettő sok gyulladáscsökkentő egészséges zsírt, friss gyümölcsöt és zöldséget, valamint rostban gazdag teljes kiőrlésű gabonát tartalmaz, és korlátozza a gyulladáskeltő vörös húsokat, a feldolgozott élelmiszereket, a finomított gabonákat és a túlzott cukrot.

Miközben hatékony orvosi beavatkozások állnak rendelkezésre, és ezek minden RA kezelési terv fontos részét képezik, a rendszeres, alacsony terhelésű testmozgás is növelheti az izmok erejét az ízületek körül és javíthatja a mobilitást.

(EatingWell)

Nyitókép: Shutterstock