Kis, piros paradicsomok egymáson

Gyulladást okozhat a paradicsom?

A paradicsom tele van tápanyaggal. Emellett a burgonyafélék családjába tartozik, amelyekről az a hír járja, hogy gyulladást okoznak. Az alábbiakban az ehhez kapcsolódó mítoszokat tisztázzuk.

A paradicsomot az elmúlt néhány évben az egészségügyi értékét illetően vizsgálják. Bár kétségtelen, hogy a paradicsom tápláló, mivel jó C-vitamin- és káliumforrás, valamint rost, béta-karotin és likopin, a paradicsom a burgonyafélék családjába tartozik. Sokszor hallhattunk már arról, hogy a paradicsom gyulladást okoz vagy súlyosbítja azt. De vajon van-e ebben valami igazság?

A zöldség- és gyümölcsfélék az egyik olyan élelmiszer-kategória, amelynek egészségügyi értékét és szükségességét az étrendben ritkán kérdőjelezik meg. Ez jó okkal van így, hiszen a kutatások következetesen arra utalnak, hogy a gyümölcsökben és zöldségekben található tápanyagok és vegyületek csökkentik a gyulladást, és ezáltal javítanak bizonyos, a gyulladás által kiváltott egészségi állapotokon, például a vérnyomáson, a koleszterinszinten és az inzulinrezisztencián.

Egy, a Circulation című szaklapban megjelent 2021-es metaanalízis szerint a megfelelő mennyiségű színes gyümölcs és zöldség (gondoljunk napi öt adagra) fogyasztása 13%-kal alacsonyabb korai halálozási kockázattal jár, mintha csak napi két adagot fogyasztanánk összesen. A sok gyümölcs és zöldség fogyasztása kifejezetten összefüggött a szívbetegségben, rákban és légzőszervi betegségben való elhalálozás valószínűségének csökkenésével is, írja az EatingWell.

A paradicsomnak egy ideje rossz híre van. Többen megkérdőjelezték, hogy a paradicsom és a paradicsomtermékek fogyasztása növelheti a gyulladást. Ez azért van, mert a paradicsom a burgonyafélék családjába tartozik, a fehér burgonya, a padlizsán, a paprika, a chilipaprika és a cayenne-bors mellett többek között. Sok mítosz és tévhit kering a burgonyafélék fogyasztásával kapcsolatban, mivel az alkaloidáknak nevezett vegyületcsaládot tartalmazzák, amelyekről azt beszélik, hogy mérgezőek és gyulladáskeltők.

Mítosz vs. igazság: a burgonyafélék mérgező vegyi anyagokat tartalmaznak

Igaz, de nagyon nem mindegy a mennyiség.

Az alkaloidok olyan mérgező vegyületek, amelyek természetesen megtalálhatóak ezekben a növényekben, és amelyek célja, hogy megvédjék őket a rovaroktól, betegségektől és növényevő állatoktól. A fehér burgonyában és a padlizsánban is megtalálható szolanin a paradicsom elsődleges alkaloidja, amely emésztési zavarokat és hányingert okozhat, ha nagyon nagy mennyiségben fogyasztjuk, de ez rendkívül nehéz. Ha ez a szolanin-mérgezés mégis előfordul, az általában a fiatal, zöld burgonya, nem pedig a paradicsom fogyasztásától következik be.

Mítosz vs. igazság: A burgonyafélék családjába tartozó zöldségek gyulladást okoznak

Ez többnyire mítosz. A kutatók között konszenzus van abban, hogy ezek nem okoznak gyulladást, azonban lehetséges, hogy bármilyen élelmiszerrel szemben érzékenyek vagy intoleránsak vagyunk, beleértve a burgonyaféléket is. Az ételérzékenység gyakran a szervezet általános gyulladásszintjét tükrözi. Amint az általános gyulladás csökken, sokan úgy találják, hogy a bűnös élelmiszer már nem okoz problémát.

Mítosz vs. igazság: A burgonyafélék emésztőrendszeri problémákat és ízületi problémákat okozhatnak

Ebben van némi igazság, mivel a túlzott mennyiségű szolanin fogyasztása a burgonyafélékből, például a zöld burgonyából, emésztési problémákat okozhat. De mint fentebb említettük, ennyit enni nehéz. Bár néhány gyulladásos betegségben, például reumatoid artritiszben szenvedő ember arról számol be, hogy ízületi problémáik rosszabbodnak a burgonyafélék fogyasztása után, a tudomány nem támasztja alá, hogy ezek súlyosbítják a tüneteket, és jelenleg nincs olyan ajánlás, hogy az ilyen betegségben szenvedők kerüljék ezeket a zöldségeket.

Mivel az autoimmun betegségek gyulladás vezéreltek, sok ízületi gyulladásban szenvedő ember tapasztalja, hogy immunrendszere túlérzékeny olyan ételekre, amelyek a diagnózis felállítása előtt talán soha nem okoztak problémát nekik.

Az ilyen ételintoleranciák egyénenként, a szervezet aktuális gyulladásos állapotától és a kiváltó élelmiszerektől függően nagymértékben változnak. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy teljesen ki kell hagyni a burgonyaféléket. Előfordulhat, hogy a tüneteket csak egy bizonyos burgonyaféle váltja ki, de más nem. Egy több héten át tartó eliminációs protokoll segíthet ennek megállapításában, és még az is lehet, hogy a bűnös valami egészen más lesz az étrendünkben.

Nyitókép: Shutterstock