Így neveld a paradicsomodat! – Útmutató kezdő termesztőknek
Akár a teraszon, akár a kertben gondozzuk, nincs is jobb, mint a friss, saját paradicsom.
A konyhánktól pár méterre szedett paradicsom rendkívül friss lesz, és a gondoskodás még ízletesebbé is teszi őket. Ám bármennyire is kifizetődő a paradicsomtermesztés, meglehetősen trükkös művelet, ehhez adunk most pár jó tanácsot a RealSimple cikke segítségével.
Első lépés: hibrid vagy örökzöld?
A szakértők szerint érdemes hibrid és örökzöld paradicsomokat is termeszteni, különösen akkor, ha most kezdjük. De nem árt tudni, hogy bizonyos hibrideket nem az íze miatt nemesítettek, hanem kártevő- és betegségellenállósága miatt. Ha a legjobb ízű paradicsomot keressük, az örökzöldek a befutók, termesztésük pedig nem sokkal nehezebb. Kezdetben inkább vásároljunk palántákat, amiket átültethetünk később.
Határozott vagy határozatlan paradicsomfajták
Fotó: Shutterstock
Fontos tudnunk, hogy egyes paradicsomfajták határozatlanok, ami azt jelenti, hogy nem meghatározott időben teremnek, és egészen a fagyokig termést hozhatnak, valamint nagyra nőhetnek. A határozott fajták ezzel szemben bokrosodnak, önellátóbbak, és egyszerre hoznak termést.
A talaj előkészítése és az ültetés folyamata
A paradicsom termékeny talajba ültetése kulcsfontosságú, ezért a szezon elején mindenképp adjunk a talajhoz egy-két centiméter szerves komposztot. A paradicsompalántát mélyen ültessük el, így segítünk a növénynek erősebb gyökérzetet növeszteni.
Ne felejtsük el a támasztékot sem. A paradicsompalántákat napfényre érdemes ültetni, egymástól elszórtan. Ha túl vagyunk az első paradicsomtermesztési szezonon, akár át is ültethetjük őket.
Rögzítés
Persze, a vadparadicsomok nem karókon nőnek, de a paradicsompalántákat érdemes óvatosan fém- vagy fakarókhoz rögzítenünk, így felfelé fognak terjeszkedni. A szőlővel ellentétben a paradicsom nem kapaszkodik magától, rögzítésükre érdemes puhább anyagokat használnunk.
Öntözés
Fotó: Shutterstock
A paradicsom egyik leggyakoribb hibája a túlöntözés. Nem kell gyakran, csak jó alaposan átitatni a földet a gyökereknél, ami ott tartja a vizet, ahol a növény hasznosítani tudja. Inkább éjszaka öntözzünk, így kevésbé párolog el a víz. A szárat hagyjuk szárazon.
Az paradicsomnövények fenntartása
Az egész szezonban tápanyag gazdag talajt kell biztosítani a paradicsompalántáknak, ehhez használjunk komposztot. Ültessünk mellé bazsalikomot és a körömvirágot, ami jó társnövénye. A paradicsomnövények hajlamosak néhány betegségre, gyakori probléma lehet például a virágvég rothadás, a növény kalcium-egyensúlyának felborulása.
Metszés és betakarítás
Fotó: Shutterstock
Ha a paradicsomod túlburjánzik, érdemes megmetszeni, hogy az energia a termést hozó ágakra összpontosuljon. Hagyjuk rendesen beérni, úgy lesz igazán jó az íze. A gyümölcsöt ne lehúzással távolítsuk el, hanem döntsük felfelé, és úgy törjük le szárral együtt a növényről. A leszedett termést ne tároljuk hűtőben!
Nyitókép: Shutterstock