Zöldségek

Ezeket a zöldségeket fogyasszuk a különböző egészségügyi gondokra

Azt már régóta tudjuk, hogy zöldségeket kell ennünk, és ideális esetben a szivárvány minden színében. Az amerikai étrendi irányelvek napi 2,5 csésze zöldséget és 1,5 csésze gyümölcsöt javasolnak, ám sokan nem fogyasztanak eleget belőlük. A zöldségek tele vannak jótékony tápanyagokkal, amelyek segíthetnek elkerülni a krónikus egészségügyi problémákat, és támogathatják a gyógyulásunkat. Mutatjuk, mely zöldségek, milyen egészségügyi gondokra jók!


Sütőtök és sárgarépa az ízületek egészségért

Ha fájnak a térdeink vagy esetleg a csípőnk, akkor gyulladáscsökkentő ételeket kell bevinnünk.

Sok zöldségnek van gyulladáscsökkentő tulajdonsága, de Jordan Hill dietetikus szerint a sütőtök és a sárgarépa a legjobbak az ilyen jellegű egészségügyi panaszokra.

„A narancssárga színű zöldségek, például a sütőtök és a sárgarépa fogyasztása olyan tápanyagokkal látnak el bennünket, amelyek támogatják a csontok egészségét, és csökkentik a reumás ízületi gyulladás kialakulásának kockázatát. A sütőtökben és a sárgarépában található karotinoidok egyfajta fitonutriensek, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, és segítenek csökkenteni a gyulladást a szervezetben.”
R\u00e9pa

Unsplash


Brokkoli és kelkáposzta a rák megelőzésére

A rák a második leggyakoribb halálozási ok az Egyesült Államokban, és azt is tudjuk már régóta, hogy az étrend és az életmód játszik a legnagyobb szerepet benne. A testmozgás, az egészséges testsúly, valamint a több zöldség és gyümölcs fogyasztása szoros összefüggésben áll a rák kockázatának csökkenésével.

Hill szerint a legjobb választás a káposztafélék családja.

„Érdemes napi, de legalább heti rendszerességgel beépíteni az étrendbe a keresztesvirágú zöldségeket, például a brokkolit és a kelkáposztát. A keresztesvirágú zöldségek nagy mennyiségben tartalmaznak szulforafánt, egy olyan fitotápanyagot, amelyről kutatások kimutatták, hogy rákellenes hatással bír. Ennek a zöldségcsaládnak a fogyasztása megfizethető lehetőség az olyan rákos megbetegedések kockázatának csökkentésére irányuló erőfeszítéseidben, mint a vastagbél-, szájüregi-, prosztata- és mellrák.”

Édesburgonya és leveles zöldek a szem egészségéért

Ahogy idősödünk, úgy nő a makuladegeneráció, a szürkehályog és a zöldhályog kockázata. Ha a szemünket antioxidáns zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrenddel tápláljuk, akkor csökkenthetjük az oxidatív stresszt, amely hozzájárulhat a látásproblémák kialakulásához.

Kathleen Garcia-Benson dietetikus a narancssárga és a zöld zöldségek fogyasztását ajánlja a látás megőrzése érdekében.

„A sárgarépa gyakran a látás egészségét szolgálja, de más narancssárga zöldségek, például az édesburgonya is gazdag béta-karotinban, amely az A-vitamin előanyaga, ami elengedhetetlen a jó látás megőrzéséhez. Az olyan sötét leveles zöldségek, mint a spenót és a kelkáposzta luteint és zeaxantint biztosítanak, olyan antioxidánsokat, amelyek védik a szemet a káros fénytől és az oxidatív stressztől. Emellett kiváló forrásai az E- és C-vitaminnak, amelyek tovább támogatják a látást”

– mondta.

Avokádó és brokkoli a női egészségért

A női test különbözik a férfiakétól, és sajátos táplálkozási igényeik vannak. A nőknek az élet minden szakaszában megfelelő üzemanyagra van szükségük hormonjaik kiegyensúlyozásához, valamint a reproduktív egészség fenntartásához.

Garcia-Benson szerint az avokádó és a brokkoli a nők speciális igényeinek támogatására alkalmas.

„Az egészséges zsírok elengedhetetlenek a nők hormonális egyensúlyához, és az avokádó kiváló forrást biztosít”

– magyarázta.

„Zsírtartalmukon kívül rostokat és antioxidánsokat is kínálnak, amelyek jótékonyan hatnak a nők általános egészségére. A brokkoli gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, többek között C- és K-vitaminban, és bár némi kalciumot is biztosít, a legértékesebb rost- és prebiotikumforrásként - a bélben lévő jótékony baktériumok üzemanyagaként -. Ez támogatja a gyomor-bélrendszer egészségét, ami létfontosságú az általános jó közérzethez.”