egy fiatal lány egyenesíti a haját

Milyen gyakran egyenesítheted ki a hajad károsodás nélkül?

Vannak napok, amikor szeretnénk, hogy a hajunk sima és fényes legyen, ennek pedig leggyorsabb módja a hajegyenesítés.


Az egyetlen probléma ezzel az, hogy hajsütővas vagy más forró eszközök használata károsíthatja a hajat, különösen, ha helytelenül vagy túl sokat használjuk őket. Arról nem is beszélve, hogy a haj biztonságos kiegyenesítése fárasztó folyamat – nem árt megfelelő hővédőszert használni hozzá, gyengéden bánni a törésre hajlamos területekkel, és a hajtípusunknak megfelelő hőmérsékletet használnunk – írja a Byrdie.

Olvass tovább, és mindent megtudhatsz a hajad károsodás nélküli egyenesítéséről, beleértve számos szakértői tippet és trükköt!

Milyen gyakran egyenesítheted ki a hajad károsodás nélkül?

A hőkezelés mennyisége a hajtípusodtól, a hajszálaid állapotától és a technikádtól is függ. A legjobb, ha hetente legfeljebb két-három alkalommal egyenesíted a hajad. Általánosságban elmondható, hogy az egyenesebb, finomabb szálak hajlamosabbak a károsodásra, így ha ez áll fenn, érdemes minimalizálni a gyakoriságot és alacsonyan tartani a hőmérsékletet. A hullámos és göndör textúráknak valamivel magasabb hőmérsékletre van szükségük.

​Nagyon göndör haj

A nagyon göndör haj hidratáltságának megőrzése kiemelten fontos a töredezés és a sérülések megelőzése érdekében. Mindenképp alkalmazz hővédő szert a hajszárítás előtt! A sheavajat és ricinus vagy jojobaolajat tartalmazó termékek például nagyszerűen előkészítik a hajat a hőkezelés előtt.

Kezdd törölközőszáraz hajon, szakaszonként haladva, és egy nagy kefe segítségével húzd egyenesre a hajad, így az kevésbé károsodik! A göndör szálak magasabb hőfokot is elviselnek, de a károsodás elkerülése érdekében maradj 200 és 215 fok között! Végül tegyél egy könnyű, olaj alapú hajvégápolót a hajadra, hogy további hidratálást biztosíts!

​Göndör haj

g\u00f6nd\u00f6r haj\u00fa n\u0151 fog egy hajvasal\u00f3t

Fotó: Shutterstock

Mivel a göndör hajnak szüksége van nedvességre, a legjobb, ha korlátozod a hőkezelés gyakoriságát. A hidratáló samponok és kondicionálók, a hővédő krémek és a simító balzsamok mind hasznos kiegészítői a göndör haj ápolásának.

Mielőtt elkezdenéd, rétegezz fel egy masszív hővédőt, ami lezárja a szálakat és csökkenti a töredezést! A göndör haj elviseli a magasabb hőmérsékletet is: kezdd a vasalást 200 fokon, de 215-nél ne menj magasabbra! Ideális esetben a göndör hajat nem szabad hetente kétszernél többször hővel formázni.

​Hullámos haj

A hullámos haj kiegyenesítése kevesebb erőfeszítést igényel, mint a göndör szálaké. Úgy egyenesítheted ki a hajad minimális károsodással, ha a körkefe/fúvószárító kombináció helyett egy hajszárító kefét használsz, amellyel finoman kinyújtod a hullámokat. Miután egyenletesen eloszlattad a hővédő terméket, szakaszról szakaszra haladj, és a hajszárító hajkefével simítsd ki a hajad.

Tartsd a hőmérsékletet 120-190 fok között! Végül használj kerámia vagy turmalin hajvasalót, hogy valóban simává préseld a hullámokat.

​Egyenes haj

Ha egyenes a hajad, nem kell sok mindent tenned, hogy simává varázsold. Ennek ellenére rövidítsd le a hajformázási időt, hogy elkerüld a hőkárosodást. Minél finomabb a haj, annál alacsonyabb az ideális hőmérséklet, ezért az egyenes, finomabb szálakat a lehető legalacsonyabb fokozaton érdemes egyenesíteni.

Rétegezd a hővédő krémet, majd miután a hajad megszáradt, egyszerűen futtass át rajta egy hajvasalót, amíg sima nem lesz! Mivel a hajad már eleve egyenes, nem kell több mint öt perc, hogy ultra-sima eredményt érj el. 190 foknál ne nagyon menj magasabbra!


Nyitókép: Shutterstock