Hajfestékkel teli, műanyag tál, körülötte hajfestő ecsetek

Tényleg növelheti a hajfestés a mellrák kockázatát?

Az elmúlt néhány évben megjelent néhány nagyobb tanulmány ismét előtérbe helyezte azt a kérdést, hogy a hajszín megváltoztatására használt vegyszerek - csakúgy, mint a haj kiegyenesítésére vagy göndörítésére használt vegyszerek - növelhetik a mellrák kialakulásának kockázatát?


Bár a tartós hajfestékek előállításához használt több mint 5000 különböző vegyi anyag közül néhányat, valamint más kémiai eljárásokat, például a haj kiegyenesítését, lazítását és dauerolását, károsnak találtak, minden termék a vegyi anyagok különböző keverékét használja, így nehéz volt pontosan összehasonlítani őket.

Az Institute of Medicine 2011-es nagyszabású felülvizsgálata nem talált erős bizonyítékot arra, hogy a hajfestékek személyes használata összefüggésbe hozható lenne a mellrák megnövekedett kockázatával. Az elmúlt néhány évben azonban két nagy, hosszú távú tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy valóban van összefüggés a tartós hajfesték használata és a mellrák kockázata között, különösen a fekete nők körében. Íme, mit kell tudnunk, és hogyan őrizhetjük meg a lehető legbiztonságosabban hajunk színét.

A National Institutes of Health kutatói az International Journal of Cancer című szakfolyóiratban 2019-ben megjelent tanulmányukban összevetették a Sister Study számadatait, amely több mint 46 000 olyan nőt követett, akiknek legalább egy testvérét mellrákkal diagnosztizálták, de akiknek maguknak nem volt mellrákos kórtörténetük.

„Az elmúlt évben használt tartós hajfestékkel kapcsolatos eredményeink a mellrák kockázatának enyhe növekedésére utaltak, bár az összefüggések erősebbek voltak a kémiai hajkiegyenesítő használata és a fekete nők körében a hajfesték használata esetén”

– mondja Alexandra J. White, a tanulmány társszerzője, Epidemiology Branch of the National Institute of Environmental Health Sciences kutatója.

A kockázat a fekete nők esetében magasabb: a tartós hajfesték használata 9%-kal magasabb mellrákkockázattal járt az összes nő esetében, de a fekete nők körében ez 45%-kal nőtt, míg a fehér nők körében ez a növekedés csak 7% volt (a vizsgálatban sokkal több fehér nő vett részt, mint fekete nő).

A haj kiegyenesítése még kockázatosabb tevékenység lehet: a kémiai hajkiegyenesítő használata az előző 12 hónapban 18%-kal magasabb mellrákkockázattal járt az összes nő körében, és minél gyakrabban használták, annál nagyobb volt a kockázat. Azoknál a nőknek, akik legalább 5-8 hetente használtak hajegyenesítőt, 31%-kal magasabb volt a mellrák kockázata.

A festék árnyalata is számíthat: a fekete nők körében a kockázat mind a sötét, mind a világos festék esetében megnövekedett, míg a fehér nők esetében a kockázat a világos színű tartós festékkel volt kapcsolatban, de a sötét festékkel nem.

A tanulmány szerint a serdülők különösen veszélyeztetettek: egy külön jelentésben ugyanerről a Sister Study-ról a kutatók azt találták, hogy a menopauza előtti emlőrák előfordulása megnövekedett azoknál a nőknél, akik 10-13 éves koruk között gyakran használtak hajegyenesítőt vagy dauert.

Bár ezek a számok arra késztethetnek minket, hogy a legközelebbi kukába dobjuk a hajfestékes dobozt, Dr. Marisa C. Weiss, a Pennsylvania állambeli Wynnewoodban található Lankenau Medical Center onkológiai igazgatója rámutat, hogy a statisztikákat perspektívába kell helyezni.

„Az általános kockázata annak, hogy egy nő élete során mellrákot kapjon, körülbelül 12%. Tehát amikor azt mondjuk, hogy a hajfesték használata 9%-kal növeli a kockázatot, az nem 21%-ra növeli azt - ez az eredeti 12% 9%-os növekedése, ami körülbelül 13,8%-ra növeli a kockázatot. ami nyilvánvalóan még mindig aggodalomra ad okot, de nem olyan drámai ugrás, mint amilyennek elsőre tűnik. Azt is fontos megjegyezni, hogy mivel a vizsgálatban részt vevő összes nőnek volt olyan elsőfokú rokona, akinek a kórtörténetében szerepelt mellrák, a kockázatuk már eleve megemelkedett volt”

– magyarázza.

Dr. Ryland Gore, a North Atlanta Breast Care mellrák onkológiára szakosodott sebésze szerint bár nem tudják egyértelműen kijelenteni, hogy ezek a termékek mellrákot okoznak, az eredmények nagyon meggyőzőek, és összefüggést mutatnak. Gore azonban különösen aggódik a fekete nők nagyobb száma miatt:

„A hajviselés hatalmas dolog a közösségünkben, szinte vallásként él bennünk, hogy hetente vagy kéthetente elmegyünk a szépségszalonba".

Dr. Gore szerint az eredmények még riasztóbbak, ha figyelembe vesszük, hogy a fekete nők 40%-kal nagyobb valószínűséggel halnak meg mellrákban, mint a fehér nők.

Kevesebb mint egy évvel az NIH-tanulmány címlapokra kerülése után a Harvard T.H. Chan School of Public Health kutatói egy nagyszabású tanulmányt tettek közzé, amely több mint 117 000 nőt vizsgált meg az évtizedek óta tartó Nurses' Health Study (ápolónők egészségi tanulmánya) keretében. Arra a következtetésre jutottak, hogy bár a hajfesték használata és a legtöbb rákos megbetegedés között nem volt összefüggés, az emlőrák kockázata megnőtt.

Meg kell azonban jegyezni, hogy a vizsgálatban részt vevő nők 1976-ban kezdtek beszámolni hajfestékhasználatukról, és azóta sok cég változtatott a formuláján a rákkeltő anyagokról szerzett ismereteink alapján. Ezen kívül a tanulmány szerzői rámutatnak, hogy a Nurses' Health Study-ban részt vevő nők 96%-a európai (fehér) felmenőkkel rendelkezett.

Pontosan hogyan veszélyeztetnek ezek a termékek?

Ahhoz, hogy tartósan megváltoztassuk a hajszínünket, a vegyi anyagoknak át kell hatolniuk a haj hámrétegén, és reakcióba kell lépniük a hajban lévő melaninnal. Ezen vegyi anyagok között az ammóniától és a hidrogén-peroxidtól kezdve a rákkeltőnek minősülő vegyszerekig és a hormonálisan aktívakig minden megtalálható.

A termékeket a bőrön keresztül szívjuk fel – ezért vannak olyan fogamzásgátlók és gyógyszerek, amelyeket a bőrre helyezett tapaszon keresztül juttatunk be –, és a fejbőrünkön nagyon magas a felszívódási arány, mivel nagy a vérellátás, magyarázza Dr. Weiss.

Amellett, hogy a fejbőrödön keresztül szívjuk fel a vegyi anyagokat, még be is lélegezzük azokat, különösen, ha kis, rosszul szellőző helyiségben vagyunk (például az otthoni fürdőszobában). Dr. Weiss rámutat, hogy bár minden egyes hajfestéskor vagy hajegyenesítéskor csak kis mennyiségű vegyi anyagot szívunk magunkba, sok nő havonta megismétli ezt a folyamatot, ami hosszú évek alatt felhalmozott kitettséget eredményez.

Miért vannak nagyobb kockázatnak kitéve a fekete nők?

A Sister Study jelentésében a fekete nőknél magasabbnak találták a mellrák kockázatát, mint a fehér nőknél, annak ellenére, hogy a használat gyakorisága hasonló volt a két csoportban.

„Lehetséges, hogy a festék típusa vagy a festék alkalmazása más a fekete nőknél, mint a fehér nőknél. Az is lehetséges, hogy a haj textúrája szerepet játszik abban, hogy mennyi festékre van szükség vagy mennyi festék szívódik fel”

– mondja White.

Ami a fekete nők hajkiegyenesítő és hajlazító termékek kockázatát illeti, a kutatások szerint számos ilyen termék, különösen a fekete nők számára forgalmazott és általuk használt termékek, hormonálisan aktív vegyi anyagokat, valamint ftalátokat, parabéneket és ciklosiloxánokat tartalmaz. Egy tanulmány megállapította, hogy az általuk vizsgált 18, fekete nők által használt hajápoló termék közül 11 olyan vegyi anyagot tartalmazott, amelyet az Európai Unió kozmetikai irányelve a rák, a női reprodukciós toxicitás és a fejlődési toxicitás kockázata alapján tiltott.

A fekete vagy vegyes rasszú nők hajápolása óriási üzletág. A probléma azonban az, hogy a tömegtermelés közepette az összetevők, amelyek ezekbe a termékekbe kerülnek, sok olyan vegyi anyagot tartalmaznak, amelyek megzavarják a normális endokrin folyamatokat, és néhány tartósítószer, amelyet az eltarthatósági idő növelésére használnak, szintén hatással van a mellrák kockázatára. Nem mondhatjuk biztosan, hogy a parabének vagy a ftalátok okozzák a mellrákot, de látható, hogy van összefüggés”

– magyarázza Dr. Gore.

Mit tegyünk akkor?

Fontoljuk meg, hogy természetes színében hagyjuk meg hajunkat, akár őszülünk már, akár nem, különösen akkor, ha a családi vagy személyes emlőrákos múltunk miatt már így is magasabb kockázatnak vagyunk kitéve. Emellett fontoljuk meg a természetes hajviseletet: ha évek vagy akár évtizedek óta egyenesítettük vagy daueroltattuk a hajunkat, talán itt az ideje, hogy tincseink megmutassák természetes stílusukat.

Bár sokáig nagy volt a nyomás, hogy változtassuk meg a hajunk szerkezetét egy-egy éppen népszerű trend miatt, egyre nagyobb a kulturális elmozdulás a természetes haj elfogadásának szépsége felé.

Ha mégis úgy döntünk, hogy továbbra is használunk hajfestéket és más termékeket, akkor a lehető legbiztonságosabban tegyük ezt a következő tippek segítségével:

  • Olvassuk el a címkéket: bár a kémiai végzettséggel nem rendelkezők számára nehéz lehet értelmezni néhány ilyen termék címkéjét, vannak olyan elnevezések, amelyek elgondolkodtatóak lehetnek. Megnézhetjük az Environmental Working Group hajfesték-adatbázisát is, amely az összetevők biztonságossága alapján rangsorolja a termékeket.
  • Használjunk inkább ideiglenes, mint tartós kezeléseket: a tartós, vagy oxidatív hajfestékek magasabb koncentrációban tartalmaznak oxidáló anyagokat, például aromás aminokat, amelyeket rákkeltőnek minősítettek. A félig tartós festékek, amelyek megfestik a hajat, de nem okoznak tartós kémiai károsodást a hajszálban, nem oxidatívak, és alacsonyabb mértékben tartalmazzák ezeket a vegyületeket.
  • Fontoljuk meg a növényi alapú festékeket: A természetes összetevőkből, például hennából, kamillából, fakéregből vagy virágokból készült, szintetikus kémiai összetevőket nem tartalmazó hajfestékek alacsonyabb kockázatú megoldást jelentenek.
  • Ritkábban festessünk: Ha világosabb árnyalatra váltunk, nem kell 3-4 hetente újrafestetni a hajtöveket. A hajszínezések közötti időt úgy is megnyújthatjuk, hogy ecsettel felvihető púderrel javítjuk ki a töveket.

(Goodhouse Keeping)